Poistenie auta

Zrážka auta so zverou: Ako sa jej vyhnúť a čo robiť po nehode?


Srnky, jelene, diviaky, daniele či líšky… Jeseň patrí k najrizikovejším obdobiam, kedy zrážky s lesnou a poľnou zverou spôsobujú škody na autách. Zároveň ohrozujú zdravie a životy vodičov i spolucestujúcich. Viete ako zareagovať, keď vám do cesty vbehne zviera?

Kedy a kde hrozí stret so zverou najčastejšie

Na jeseň sa dni skracujú, viditeľnosť sa zhoršuje, cesty sú mokré a šmykľavé. Zhruba od polovice septembra sa začína aj obdobie ruje, kedy je zver aktívnejšia a zároveň menej ostražitá.

Na voľne žijúce zvieratá môžete naraziť prakticky kdekoľvek, rizikovejšie sú však cesty, ktoré vedú cez les, medzi poľami a popri vodných tokoch. Zvieratá však v poslednom období čoraz častejšie mieria aj do obytných sídiel, takže ich môžete stretnúť aj v obci.

  • K zrážkam so zverou najčastejšie dochádza na jeseň, v mesiacoch september až november.
  • Rizikové sú aj jarné mesiace, predovšetkým obdobie od apríla do júna.
  • Zver je najviac aktívna nadránom za svitania a podvečer za súmraku, čo sa kryje so zhoršenou viditeľnosťou na ceste a zároveň s dopravnými špičkami.
  • Ráno je stretnutie so zverou najpravdepodobnejšie medzi 5.00 a 7.00 hodinou, večer zver stretnete najčastejšie medzi 18.00 a 21.00 hodinou.

TIP: Jazdite opatrnejšie na úsekoch ciest označených dopravnou značkou, ktorá upozorňuje na zvýšený výskyt zveri. Zvlášť pri zníženej viditeľnosti tu jazdite viac predvídavo. Takisto spomaľte tam, kde ste už nejaké lesné či poľné zviera videli. Dá sa predpokladať, že sa ich tam bude vyskytovať viac.

Ako reagovať, keď vám zviera vbehne do cesty

Univerzálna rada čo robiť, keď vám zviera vbehne do cesty, neexistuje. Hlavne nereagujte zbrklo a nesnažte sa o prudké vyhýbacie manévre. Riskujete šmyk, auto by ste mohli prevrátiť, naraziť s ním do stromu alebo do protiidúceho vozidla. A to by mohlo mať ešte horšie následky ako samotná zrážka so zvieraťom.

Na zver zatrúbte a začnite brzdiť. Ak sa kolízii nedá zabrániť, so zvieraťom sa pokúste zraziť pokiaľ možno kolmo.

Pozor! Po zrážke so zvieraťom nemanipulujte. S uhynutou či zranenou zverou totiž môžu nakladať len poľovníci alebo ochranári, ktorých po nehode privolá polícia. Ak by ste zviera naložili do auta a odviezli, dopustili by ste sa trestného činu pytliactva.

Buďte na takéto situácie pripravený a overte si, či máte v aute všetko, čo je súčasťou povinnej výbavy vozidla. Zoznam nájdete v tomto blogu: Povinná výbava auta na rok 2023

Ako postupovať po zrážke

  • Overte zdravotný stav všetkých spolusediacich v aute. V prípade zranenia privolajte záchranku
  • Overte, či vám od zrazeného zvieraťa nehrozí nebezpečenstvo. Ak áno, nevystupujte z vozidla.
  • Zaistite spolucestujúcich a miesto nehody – ak je to možné, odstavte vozidlo čo najbližšie k okraju vozovky, zapnite výstražné svetlá, oblečte si reflexné vesty a umiestnite na cestu výstražný trojuholník.
  • Privolajte políciu, ktorá zaistí miesto nehody, zdokumentuje ju a privolá užívateľa poľovného revíru.
  • Pokiaľ je vaše auto nepojazdné, kontaktujte asistenčnú službu poisťovne a škodu nahláste.

Ako sa poistiť

Chcete mať istotu, že pri zrážke so zverou neprídete o peniaze? Priplaťte si Pripoistenie stret so zverou, ktoré si viete dojednať nielen k havarijnému poisteniu, ale aj k PZP. Môže vás stáť približne 20 či 30 eur ročne, pričom škody pri strete so zverou sa bežne pohybujú v tisíckach eur.

Z našich skúseností práve stret so zverou patrí k najčastejším pripoisteniam, ktoré si ľudia pripoisťujú k PZP. K ďalším obľúbeným pripoisteniam patrí aj čelné sklo alebo živel. 

Ak premýšľate nad zmenou poistenia, prečítajte si blog: Ako ušetriť pri PZP?

Ak si neviete rady, s poistením auta vám radi pomôžeme. Vysvetlíme, ako pri výbere a nastavení vhodného poistenia postupovať, nájdeme a odporučíme vám tú najlepšiu poistku na trhu. Stačí si dohodnúť schôdzku s niektorým z našich maklérov FinGO.sk, ktorých nájdete na celom Slovensku.

Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte vaše údaje a my sa vám čoskoro ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články