Poistenie auta

Ako ušetriť pri PZP a ako poistiť auto na dovolenku?


Vyberáte si PZP len podľa ceny? Myslite na to, že poistné krytie a pripoistenia sú takisto kľúčové, inak sa vám v prípade nehody lacná poistka môže vypomstiť. Správne poistenie auta je dôležité aj na dovolenke. Na čo by ste nemali zabudnúť pred vycestovaním do zahraničia?

V článku sa dočítate:

  • Ako si vybrať najlepšie PZP?
  • Sú pripoistenia k PZP vhodnou alternatívou k havarijnému poisteniu?
  • Kedy je potrebné poistiť si auto pred dovolenkou?
  • Ako si jednoducho a rýchlo porovnať ponuku poisťovní?

V prieskume, ktorý sme realizovali medzi našimi maklérmi, až 97 % z nich uviedlo, že ich klienti sa pri uzatváraní PZP zaujímajú predovšetkým o výšku poistného. Menej ako tretina maklérov hovorí, že sa klienti aktívne zaujímajú o možné pripoistenia a ešte menej, len pätina, má skúsenosť s klientmi, pre ktorých sú podstatné rôzne benefity poskytované jednotlivými poisťovňami. 

Podobné je to aj pri zmene poisťovne. Aj tu podľa 97 % maklérov hlavnú úlohu zohráva práve cena. Iste, tá je pri PZP nepochybne dôležitá, ale určite si je potrebné všímať aj to, aké benefity majú poisťovne v základnom balíčku a aký je rozsah ponúkaných asistenčných služieb. Tieto aspekty môžu pri poistnej udalosti v konečnom dôsledku PZP výrazne predražiť. 

Rozdiely medzi poistkami

Medzi jednotlivými poisťovňami môže byť v cene PZP rozdiel aj 100 eur ročne. Majiteľ Škody Octavie z Bratislavy tak môže platiť v prípade najdrahšieho balíčka až 207 eur ročne, zatiaľ čo najlacnejší balík stojí len 120 eur. Vodič z Michaloviec s rovnakým autom zaplatí o niekoľko desiatok eur menej.

Cenové rozdiely pri PZP sú spôsobené predovšetkým rozličnou segmentáciou produktu. Kľúčová je geografická poloha, vek poistníka, vek motorového vozidla a rozsah asistenčných služieb a benefitov. Najväčšiu chybu robia vodiči, ktorí len automaticky platia šeky a o poistenie sa nezaujímajú.

Ako si teda vybrať najvýhodnejšie poistenie? Urobte si prieskum medzi poisťovňami a využite prípadné akcie a zvýhodnené ponuky. Veľkou pomôckou sú dostupné online kalkulačky a porovnávače, ktoré umožňujú urobiť si rýchly prehľad v aktuálnych ponukách.

Najjednoduchšie je obrátiť sa na finančného sprostredkovateľa, ktorý má prehľad o tom, čo ktorá poisťovňa ponúka a dokáže vám vybaviť najvýhodnejšie poistenie. 

Pripoistenie k PZP alebo havarijné poistenie?

Kedy sa vám oplatí platiť si pripoistenie k PZP? Je to výhodné najmä vtedy, ak vlastníte staršie vozidlo, ktoré sa už nedá poistiť havarijným poistením. Väčšinou ide o autá staršie ako 10 rokov. Ak máte uzatvorené havarijné poistenie, sú vám pripoistenia k PZP zbytočné. 

Prečítajte si: Overenie platnosti PZP

Z nášho prieskumu vyplýva, že medzi najpopulárnejšie pripoistenia k PZP patrí stret so zverou, čelné sklo a živel. Každé z nich stojí pár desiatok eur ročne a dokážu vám ušetriť náklady na škody niekedy aj vo výške tisícov eur.  

Aj obyčajné PZP bez pripoistení je však lepšie ako žiadne. Bohužiaľ, podľa slovenských štatistík z roku 2020, až 250 000 vozidiel nemá uzatvorené PZP. To najmenej, čo sa môže stať, je pokuta, ktorá sa môže vyšplhať až do výšky 3 320 eur. Ak však ako vodič nepoisteného vozidla spôsobíte nejakú škodu, náklady sa môžu vyšplhať aj na desaťtisíce eur. Keďže PZP stojí priemerne okolo 100 až 150 eur ročne, nie je veľmi rozumné to riskovať.

5 rád o poistení auta pred dovolenkou

  • Pred cestou si skontrolujte časovú platnosť poistenia vozidla. Platí to pre PZP,  aj pre havarijné poistenie.
  • Dôležité je skontrolovať aj územnú platnosť poistení. Môže sa stať, že budete cestovať do krajiny, v ktorej napríklad nebude platiť zelená karta (pozor, táto karta sa už vyhotovuje len v čierno-bielom prevedení). 
  • Uložte si kontakt na asistenčnú službu poisťovne do mobilu. Overte si, aký je rozsah asistenčných služieb podľa poistnej zmluvy a v prípade potreby ho rozšírte. V aute by ste mali mať k dispozícii aj tlačivo Správa o nehode. 
  • Ak nemáte uzavreté havarijné poistenie, môžete si aj ku krátkodobému cestovnému poisteniu uzavrieť rôzne praktické pripoistenia, ktoré obsahujú napríklad technickú pomoc s vozidlom, asistenčné služby pri nehode alebo aj odtiahnutie vozidla. 
  • Dajte si pozor na cestovanie na dovolenku automobilom, ktorý nevlastníte. Ak v zahraničí dôjde k nehode, poisťovňa vám prostredníctvom asistenčných služieb pomôže vyriešiť vzniknutú situáciu, avšak môže od vás žiadať úhradu všetkých vzniknutých nákladov.

TIP: Skontrolujte si svoje PZP a poraďte sa s našimi sprostredkovateľmi z FinGO.sk. Vaša cesta k lepšiemu poisteniu auta tak môže byť oveľa jednoduchšia.

Zavolajte nám do FinGO.sk na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte vaše kontaktné údaje vo formulári nižšie a spojíme vás so skúseným finančným maklérom vo vašom okolí.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články