Fingo radí Osobné financie Poistenie auta

Povinná výbava auta na rok 2024. Máte všetko, čo musíte?


výstražný trojuholník na ceste auto

Povinná výbava vozidla, ktorú podľa zákona zabezpečuje vodič, sa v roku 2024 nemení. Majte na pamäti, že je nevyhnutné byť vždy stopercentne pripravení, a to nielen kvôli policajnej kontrole, ale aj kvôli zdraviu a ohrozeniu života. Nikdy neviete, čo sa môže stať.

V článku sa dočítate:

  • Čo všetko obsahuje povinná výbava vozidla
  • Zaujímavosti a tipy, ktoré sa oplatí vedieť
  • Čo vo výbave auta nie je povinné
  • Prečo treba mať kvalitné PZP

Povinnosť vodiča zabezpečiť povinnú výbavu stanovuje zákon č. 106/2018 Z. z. o prevádzke vozidiel v cestnej premávke. Definuje vybavenie vozidla v cestnej premávke povinnou výbavou, ktorú ustanoví vykonávací právny predpis, konkrétne vyhláška č. 134/2018 Z. z. Tá určuje dôležité podrobnosti o prevádzke vozidiel v cestnej premávke, pričom povinná výbava vozidla je ustanovená v § 25.

Všetky časti povinnej výbavy nájdete v článku nižšie. Nezabudnite, že rovnako povinné je pre vás aj PZP.  

Homologizovaný prenosný výstražný trojuholník 

Trojuholník v ochrannom kryte zabezpečený proti vonkajším vplyvom počas prepravy musí mať každé osobné a nákladné vozidlo, autobusy, traktory a samohybné pracovné stroje. Prenosný výstražný trojuholník by mal byť umiestnený na ceste, keď potrebujete núdzovo zastaviť, najmä pri prerušení jazdy pre chybu na vozidle alebo na náklade, či v dôsledku dopravnej nehody (hovorí o tom § 24 ods. 3 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke).

TIP: Dôležité je aj správne umiestnenie trojuholníka. V obci to má byť minimálne 50 metrov a na diaľnici 100 metrov od auta. Ak stojíte v zákrute, mal by byť viditeľný ešte pred zákrutou. 

Pre zaujímavosť, ak by ste cestovali autom v Turecku, mali byť ste mať dva výstražné trojuholníky. To isté platí aj o Cypre.

Bezpečnostný reflexný odev 

Najčastejšie je to vesta, ale môže to byť aj pláštenka, nohavice, bunda či overal. Povinnosť mať tento odev platí pre osobné vozidlá, nákladné vozidlá, autobusy, traktory a samohybné pracovné stroje. Reflexné oblečenie musí byť v dosahu zo sedadla vodiča a musí byť vysoko viditeľné (napríklad spĺňať normu STN EN ISO 20471). Môže to tiež byť odev, ktorý spĺňa technickú normu pre výstražné odevy (STN EN 471 + A1).

Čo sa týka farebnosti, na výber máte z fluorescenčnej žltej, fluorescenčnej oranžovočervenej alebo fluorescenčnej červenej. Najdôležitejšie, aj podľa zákona je, aby vás v tomto odeve bolo vidno aj za zlých svetelných podmienok, vo dne aj za tmy pri osvetlení prednými svetlometmi vozidla. 

Zaujímavosť: Vo Veľkej Británii podľa zákona reflexné oblečenie v aute nepotrebujete.

Náhradné koleso s diskom a s náhradnou pneumatikou 

Nutné je dodržať predpísaný druh a rozmer kolesa, a platí to pre osobné vozidlá, nákladné vozidlá aj autobusy. Okrem náhradného kolesa s diskom a náhradnej pneumatiky musíte mať v aute aj kľúč na matice alebo na skrutky kolies a príručný zdvihák.

Sú aj výnimky pre určité vozidlá, ktoré nemusia splniť povinnosť náhradného kolesa s diskom a náhradnou pneumatikou:

  • automobily s pneumatikami, ktoré umožňujú jazdu aj po defekte s indikáciou defektu v ktorejkoľvek z pneumatík 
  • vozidlá vybavené prostriedkami na opravu poškodenej pneumatiky bez montáže a umožňujúce dočasné použitie; napríklad autobusy, nákladné vozidlá nad 3,5 t, alebo tie, ktoré majú zmluvný vzťah  s poskytovateľom, ktorý je schopný na celom území Slovenskej republiky zabezpečiť servis
  • mestské autobusy, nákladné vozidlá a špeciálne vozidlá, ktoré majú v dostupnej vzdialenosti servisné služby prevádzkovateľa a pohybujú sa len na obmedzenom území

Ďalšie podrobnosti k tejto časti povinnej výbavy nájdete tu.

Pozor na dezén a zimné pneumatiky: Zákon stanovuje  aj minimálnu hĺbku dezénu zimnej pneumatiky na 3 mm, u letnej pneumatiky je to 1,6 mm. Každoročne vám so súvislou snehovou alebo ľadovou pokrývkou vzniká povinnosť prezuť letné pneumatiky za zimné.

Lekárnička 

Akú lekárničku potrebujete a čo má obsahovať, sa dočítate v prílohe č. 2 k vyhláške č. 134/2018 Z. z. Obsah lekárničky musí byť neporušený, na oko čistý a nepoužitý. Táto povinnosť platí pre motocykle nad 50 cm3, trojkolky nad 50 cm3, štvorkolky nad 50 cm3, osobné vozidlá, nákladné vozidlá, autobusy, traktory a samohybné pracovné stroje.

Snehové reťaze

Nákladné vozidlá nad 12 ton musia mať na svojej hnacej náprave snehové reťaze, a to v termíne od 15. novembra do 31. marca. Ostatné motorové vozidlá ich mať nemusia.

Zakladací klin

Zakladací klin, ktorý zabráni samovoľnému pohybu, by mali mať vo výbave motorové vozidlá s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou prevyšujúcou 3,5 t a prípojné vozidlá s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou prevyšujúcou 750 kg. Ak ide o motorové a prípojné vozidlo s troma a viacerými nápravami alebo o jednonápravový príves s najväčšou prípustnou celkovou hmotnosťou prevyšujúcou 750 kg, musí mať zakladacie kliny najmenej dva.

Osobné automobily túto povinnosť nemajú.

Hasiaci prístroj

Na Slovensku ho musia mať nákladné vozidlá nad 3,5 t, autobusy s počtom do 22 miest na sedenie, traktory a samohybné pracovné stroje. Tiež vozidlá používané na zdravotnícku záchrannú službu, banskú záchrannú službu a poruchovú službu plynárenských zariadení musia mať jeden alebo viac hasiacich prístrojov s hmotnosťou náplne najmenej 1,3 kg.

Dobre vedieť: Osobné automobily hasiaci prístroj mať vo výbave nemusia. Avšak, napríklad v takej Ukrajine je hasiaci prístroj povinný. Pri cestovaní v inom štáte si vždy overte, či ste vybavení všetkým povinným. Zákony jednotlivých krajín sa v otázke povinnej výbave môžu líšiť. 

Čo nie je povinné

  • Náhradné elektrické poistky, náhradné žiarovky a ťažné lano nie sú súčasťou povinnej výbavy. Rovnako ako správa o nehode.
  • Ak však budete účastníkom dopravnej nehody – škodovej udalosti a správu o nehode nevyplníte a nepodpíšete, škodová udalosť bude posudzovaná ako dopravná nehoda, ku ktorej je potrebné volať políciu.
  • V tom prípade sa vám správa o nehode bude hodiť, inak môžete dostať pokutu aj 60 eur.

Okrem povinnej výbavy nezabudnite na PZP

Tak ako povinnú výbavu, musíte mať podľa zákona aj platné povinné zmluvné poistenie na auto. Ak by ste PZP nemali alebo ho zabudnete zaplatiť, hrozí vám pokuta až do 3 320 eur

Máme pre vás aj praktický článok Zabudli ste zaplatiť PZP? Poradíme vám, ako postupovať.

TIP: Ak si chcete overiť, či by ste PZP mohli mať aj lacnejšie, kliknite tu a pozrite sa na porovnanie poistiek. Prípadne si nastavte praktického strážcu, ktorý vás upozorní, že sa blíži výročie vašej zmluvy PZP a vy si ho budete môcť zmeniť.

Pri výbere najvýhodnejšieho PZP, ale aj havarijného poistenia sa môžete obrátiť na FinGO.sk. Naši odborníci na telefóne vám radi pomôžu s vyplnením a uzavretím poistenia aj na diaľku.

Pre osobnú asistenciu nám môžete zavolať na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články