Investície

Koľko peňazí budú potrebovať dnešné deti na vlastné bývanie a ako im ich našetriť?


Možno aj vaše dieťa dostalo po vysvedčení alebo na narodeniny okrem darčekov aj peniaze. Ak je dieťa ešte malé, rozhodujete o použití týchto peňazí vy, jeho rodič. Nemusíte ich minúť v hračkárstve. Čo tak ich rozumne investovať a v dospelosti dieťa podporiť napríklad pri kúpe vlastného bytu či stavbe domu? 

V článku sa dočítate:

  • Kedy začať s investovaním pre deti?
  • Ako si nasporiť 50 000 eur?
  • Koľko budú stáť nehnuteľnosti v budúcnosti?
  • Prečo je vašim najlepším priateľom čas?

Keď sa vaše dieťa rozhodne jedného dňa osamostatniť, bude stáť pred zásadným problémom. Ešte si nič nestihlo zarobiť a už si potrebuje zabezpečiť bývanie, zaplatiť štúdium v zahraničí, chce začať podnikať alebo túži po svojom prvom aute. V takýchto situáciách je neoceniteľnou pomocou finančná podpora od rodičov. Ak však nie je váš zárobok vysoko nadpriemerný, pravdepodobne nebudete mať len tak k dispozícii desaťtisíce eur. Na podporu svojich detí preto musíte myslieť dlhodobo. Ideálne už od ich narodenia.

Vlastné bývanie je drahé a bude ešte drahšie

Finančne najnáročnejším cieľom v živote mladého človeka je pravdepodobne kúpa vlastnej nehnuteľnosti. Aj v prípade, že si človek berie hypotéku, potrebuje mať k dispozícii značnú hotovosť. Banka mu totiž už dnes neposkytne 100 % z celkovej sumy potrebnej na kúpu bytu či domu a zväčša požaduje, aby si 20 % zaplatil z vlastných zdrojov. 

Vo väčších slovenských mestách mimo Bratislavy sa napríklad staršie jednoizbové byty momentálne predávajú za približne 90 000 eur. Kupec musí mať preto pripravených 18 000 eur, aby ich doložil k hypotéke. Dnešné deti však budú v budúcnosti potrebovať pravdepodobne výrazne vyššiu sumu. Keď začnú premýšľať nad vlastnou hypotékou, nehnuteľnosti už budú omnoho drahšie. Za posledných 20 rokov ceny nehnuteľností na Slovensku zdraželi viac ako štvornásobne. Nikto nevie, čo bude o ďalších 20 rokov, avšak takmer určite sa dlhodobé zdražovanie nehnuteľností len tak nezastaví. Na druhej strane, taký búrlivý vývoj cien na realitnom trhu, aký sme zažili na Slovensku v posledných dekádach, sa podľa odborníkov na realitný trh už zrejme nezopakuje a ceny nebudú rásť až takým závratným tempom.

Ak by sa aj zdražovanie o čosi spomalilo a ceny by sa zdvihli „len“ trojnásobne, 1-izbový byt by o 20 rokov už mohol stáť 270 000 eur. Vaše dieťa tak môže byť v situácii, že bude musieť mať okamžite k dispozícii viac ako 50 000 eur, teda približne 20 % z ceny bytu. 

Koľko je potrebné investovať?

Ako by ste mali investovať, aby ste mali o 20 rokov na účte 50 000 eur? To je samozrejme zložitá otázka, odpoveď na ňu je ovplyvnená mnohými faktormi. Ak by ste v tejto chvíli investovali jednorazovo do svetových akcií formou indexového ETF fondu, pri jeho očakávanom zhodnotení 8 % a ročnom poplatku 1 %, by ste museli investovať 12 000 eur, aby ste dosiahli o 20 rokov sumu 50 000 eur. V prípade pravidelných menších investícií by bolo za týchto podmienok potrebné investovať mesačne 95 eur.

Ide o príliš vysoké sumy? V prípade investovania pre deti je dobré začať čo najskôr a znížiť si tak vstupné náklady. Čas hrá vo váš prospech. Ak začnete šetriť pre dieťa hneď od jeho narodenia a stanovili by ste si ako investičný horizont nie 20 ale 25 rokov, čísla by boli výrazne iné. V tomto prípade by vám stačila jednorazová investícia vo výške približne 8 800 eur alebo pravidelná mesačná investícia vo výške 62 eur. Ak by ste obdobie investovania natiahli na 30 rokov, dostali by ste sa k počiatočnej investícii 6 200 eur alebo pravidelnej mesačnej investícii 41 eur. 

Dobré tipy, ako ušetriť peniaze, ktoré potom môžete rozumne investovať, nájdete v blogu Potraviny, energie či tankovanie: 30 tipov ako ušetriť viac. 

Do čoho investovať?

Výhodou dlhodobého investovania je možnosť zvoliť si rizikovejšie formy investovania. Hovoríme predovšetkým o akciách. Dôvod je ten, že investovanie do akcií je rizikové pri krátkom investičnom horizonte. Ak budete potrebovať svoje peniaze vybrať o dva roky, akcie naozaj nie sú pre vás. V prípade dvadsaťročného horizontu sú však aj akcie v podstate bezpečnou investíciou.

Ako si zvoliť správne akcie? Vyberať si tie najlepšie spoločnosti a investovať do nich peniaze môže znieť lákavo a rozumne. V skutočnosti však týmto spôsobom len zvyšujete  riziko, že sa vaša investícia ocitne v strate. Pred dvadsiatimi rokmi sa napríklad mohlo zdať, že investovanie do spoločnosti Nokia je výborný nápad. Vývoj v oblasti smartfónov však spôsobil, že akcie tejto spoločnosť majú dnes len zlomkovú hodnotu v porovnaní so začiatkom tohto storočia. Inými slovami, nepoznáme budúcich víťazov, ani budúcich porazených a preto je najbezpečnejšou stratégiou investovať do celého trhu alebo aspoň do jeho veľkej časti.

Najlepším nástrojom sú buď podielové fondy, ktoré sú spravované profesionálmi alebo pasívne indexové ETF fondy, ktoré len kopírujú vývoj na trhu. Výhodou podielových fondov je, že sú bežne v ponuke bánk pôsobiacich na Slovensku, čo celý proces výrazne zjednodušuje. Ich nevýhodou sú predovšetkým poplatky za aktívnu správu, ktoré sú vyššie, ako v prípade indexových ETF fondov. Pasívne spravované ETF fondy majú aj ďalšiu výhodu, ich výnosnosť je vo väčšine prípadov v porovnaní s podielovými fondami o čosi vyššia. 

Bližšie informácie o ETF fondoch nájdete v blogu Čo sú indexové fondy a čo je ich prínosom.

 

 

Cez koho investovať?

Nejakú formu investovania vám pravdepodobne ponúka aj vaša banka. Ide zväčša o jednoduchý a rýchly spôsob investovania, navyše vždy viete, na koho sa môžete v prípade akýchkoľvek problémov obrátiť. Nevýhodou je, že konkrétne banky ponúkajú len obmedzené množstvo produktov a ich poplatky zväčša  nepatria medzi najnižšie na trhu.  Výška poplatkov je pritom veľmi dôležitým parametrom, ktorý by ste si mali všimnúť ak už nie na prvom, tak určite na druhom alebo treťom mieste. Môže sa vám zdať, že je v zásade jedno, či budete platiť poplatok za správu 0,3 alebo 1,4 percenta, ale jedno to naozaj nie je. Na dlhodobom horizonte môžete na poplatkoch ušetriť tisíce eur.

Ak vás zaujímajú ďalšie tipy pre začínajúcich investorov, prečítajte si blog Investovanie peňazí v roku 2023.

Najlacnejším variantom sú rôzne brokerské spoločnosti, ktoré ponúkajú naozaj veľmi nízke poplatky. Všetko si však musíte zabezpečiť sami. Mali by ste sa preto v tejto oblasti dobre orientovať, pretože  za každú chybu, ktorú urobíte, môžete doplatiť nižším výnosom alebo aj stratou peňazí. Strednou cestou sú spoločnosti, ktoré ponúkajú klientom možnosť vybrať si z rôznych investičných produktov a investovať prostredníctvom nich jednoduchým spôsobom a za relatívne nízke poplatky. Ak chcete investovať do podielových alebo ETF fondov, tak je kľúčové vyhnúť sa spoločnostiam, ktoré nie sú regulované a nemajú licenciu NBS. Vyberte si spoločnosť, ktorú dozoruje Národná banka a zvoľte si také fondy, ktoré sa nezameriavajú len na jednu oblasť, ale pokrývajú čo najväčšiu časť akciového trhu.  

Aby vaše peniaze zarábali, poraďte sa s odborníkom

Ak nie ste v tejto téme úplne doma, je dobrým nápadom si nechať poradiť od odborníkov na investovanie. Vo vyspelých krajinách je bežné, že sa o rodinný rozpočet stará finančný sprostredkovateľ, ktorý vie usmerniť členov rodiny aj v ich sporení a investovaní. Tak, aby im nezávisle ukázal viac možností a domácnosť sa nespoliehala len na jednu inštitúciu. 

S výberom vhodných produktov vám, na základe vami stanovených cieľov, radi pomôžu naši investiční špecialisti z FinGO.sk. Na investovanie nikdy nie je skoro ani neskoro. Môžete začať kedykoľvek a myslite na to, že čím dlhšie necháte vaše peniaze pracovať, tým zaujímavejšie výnosy dostanete.

Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte svoje údaje a naše call centrum vás čoskoro spojí s odborníkom vo vašom okolí. 

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články