Fingo radí Investície Osobné financie

Potraviny, energie či tankovanie: 30 tipov, ako ušetríte viac


senior nákup potravín

Premýšľate, ako v dnešných časoch ušetriť? Inflácia poháňa ceny nahor a ťahúňom zdražovania sú hlavne potraviny, ale aj drahé energie. Prečítajte si naše tipy, ako sa popasovať so súčasnou situáciou. Možno vás inšpirujú natoľko, že sa vám podarí priškrtiť vaše výdavky ešte viac.    

V článku sa dozviete:

  • Prečo a ako si urobiť prehľad vo výdavkoch
  • Ako nakupovať efektívnejšie a na čo dávať pozor 
  • Ako ušetriť na elektrine, plyne či pohonných hmotách
  • Ako a kde si vytvárať rezervu a prečo si sporiť s FinGO.sk

Začnite pekne po poriadku. Urobte si prehľad vo výdavkoch

1. Aj v dnešnej dobe platí, že základom je urobiť si poriadok v domácom rozpočte a zistiť súčasný stav. Spíšte si svoje výdavky, rozdeľte ich na fixné a variabilné a začnite škrtať od konca – teda od výdavkov, ktoré nie sú pre vaše fungovania nevyhnutné. 

2. Ak sa v tom ešte nevyznáte, tak fixné výdavky sú tie, ktoré musíte platiť každý mesiac. Ide napríklad o výdavky na bývanie, splátka hypotéky či nájmu, elektrina, voda, plyn, poistenie, sporenie, strava, tankovanie, nevyhnutné výdavky spojené so štúdiom vašich detí a podobne. 

3. Variabilné výdavky sú tie, ktoré sa každý mesiac menia. Tieto nevyhnutne nepotrebujete k bežnému fungovaniu, ale radi si ich doprajete. Ide napríklad o kúpu nového oblečenia, posedenie pri káve s priateľmi, večeru v reštaurácii, vaše záľuby ako sú kultúrne podujatia, kino, divadlo, ale aj výlety, knihy, hračky pre deti a podobne.

4. Neviete, ako si takýto prehľad urobiť? Možností je viac. V súčasnosti už väčšina ľudí platí v obchodoch, ale aj kaviarňach či iných prevádzkach platobnou kartou a na platby za energie či poistky namiesto papierových šekov využíva trvalé príkazy alebo inkaso. Ak je to aj váš prípad, z výpisu účtu si odsledujte, kam odchádzali vaše platby počas minulého mesiaca, rozdeľte si platby podľa vyznačených obchodov – koľko ste platili v potravinách, v drogérii či za nákupy oblečenia cez e-shopy a podobne.

5. Postačí, ak si výdavky odsledujete za jedno mesačné obdobie, keďže väčšina pravidelných platieb a výdavkov sa z mesiaca na mesiac výraznejšie nemení. Výnimkou sú mesiace spojené s oslavami v rodine, väčšie plánované nákupy alebo platby za ročné poistky. Takéto mimoriadne vyššie platby nezahŕňajte medzi vaše pravidelné bežné mesačné výdavky.

6. Neverili by ste, ale často sa stáva, že pri kontrole výdavkov sa objavia platby aj za položky a služby, ktoré človek vôbec nevyužíva. Či už ide o súkromné výdavky ako je napríklad ročné členstvo v posilňovni či vo wellness centre, na ktoré ste zabudli, ale aj poplatok za cestovné poistenie k účtu, ktoré však vôbec nevyužívate.

Človek niekedy ani nevie alebo zabudne, že také produkty vôbec má a platí za ne.

7. Veľmi dôležitým krokom je aj prehodnotenie výhodnosti finančných produktov ako sú spotrebné úvery, lízingy alebo poistky. Zistite si, či v inej banke alebo poisťovni nemôžete získať výhodnejšie podmienky. Rozlíšiť výhodné a nevýhodné produkty však pre bežného človeka nemusí byť vôbec jednoduché, s týmto vám pomôže skúsený finančný sprostredkovateľ.

TIP: Ak splácate viac úverov, napr. spotrebný úver, kreditku alebo lízing a máte nehnuteľnosť, ktorú môžete založiť v prospech úveru, pouvažujte nad konsolidáciou. Ide o zlúčenie viacerých úverov do jedného s cieľom znížiť si mesačnú splátku. Takýmto spôsobom viete mesačne ušetriť desiatky eur alebo aj viac. Naši makléri vám poradia, ako na to.

Nakupujte efektívnejšie a bez zbytočného vyhadzovania

8. Skúste nakupovať efektívnejšie, výhodnejšie a hlavne, bez zbytočného míňania. Základom je plánovanie. Ideálne je, ak si ešte pred odchodom na nákup premyslíte, čo budete počas týždňa variť, aké prípravky z drogérie vám chýbajú a podobne. Nekupuje čo už doma máte a nestihnete potom spotrebovať. 

9. Cenovo výhodnejšie bývajú väčšie balenia trvanlivých potravín alebo hygienických potrieb, ktoré vás po prerátaní na kus stoja menej. Ale pozor, nakupujte väčšie balenia len ak ich máte kde skladovať. Inak sa môže stať, že výrobky časom stratia na kvalite, poškodia sa a už ich nebudete chcieť použiť. 

10. Vyžaduje si to aj disciplínu. Ak v obchode natrafíte na akciový tovar, nemusíte ho kúpiť len preto, že je lacnejší. Dobre si premyslite, či ho naozaj potrebujete. Teda či vám a vašej rodine chutí a vyhovuje a či ho stihnete zúžitkovať do konca spotreby, keďže v akcii bývajú často napríklad potraviny, ktorým čoskoro skončí spotreba.

11. Ak zvyknete nakupovať online, brzdite sa. Surfovanie po internete, sezónne zľavy a výpredaje nás často lákajú aj k nakupovaniu vecí, ktoré vôbec nepotrebujeme. Newslettre obchodníkov o výpredajoch a zľavách v rôznych e-shopoch takisto vedia byť zradné.

Naozaj už musíte vyhodiť staršie rifle, lebo objavíte nové v akciovej cene? Nejde len o oblečenie, rovnakým kľúčom zvažujte aj nákupy elektroniky, kozmetiky, hračiek, kníh či iného tovaru.

12. Určite si každý z nás občas túži urobiť radosť, dopriať si dobrú večeru v reštaurácii alebo skočiť na kávu a koláčik s priateľmi. Ale ak ste v situácii, že vám na konci mesiaca z výplaty nič neostane alebo nemáte z čoho zaplatiť vyššie účty, tak to skončí len zbytočnými výčitkami. Preto obmedzte podobné gastro návštevy alebo si stanovte, že si ich doprajete napríklad len každý posledný piatok či víkend v mesiaci.  

TIP: V niektorom mesiaci možno ušetríte viac, v inom menej. Závisí to aj od toho, do akej miery ste ochotný obmedziť svoj komfort. Spočítajte si, koľko vás stojí napríklad každodenná dvojeurová ranná káva so sebou cestou do práce. Za 20 pracovných dní je to 40 €. Ak prestanete míňať na zbytočnosti, odmenou pre vás bude vyššia úspora, ktorú si môžete odložiť na vytváranie finančnej rezervy. Ale aj dobrý pocit, že ste to dokázali. 

Ako ušetriť v domácnosti a na elektrine

13. Zosumarizujte si, v ktorých miestnostiach trávite najviac času a aké elektrické spotrebiče využívate a máte ich denne zapnuté. Nie sú medzi nimi aj také, ktoré vlastne vôbec nepotrebujete alebo využívate len minimálne? Vytiahnite ich z elektriny čo najskôr.

14. Zbytočným mrhaním je napríklad aj notebook zapojený v elektrickej sieti po celý deň, hoci to pre svoju prevádzku nepotrebuje. Alebo pustený televízor “v pozadí”, ktorý nesledujete. Rovnako je to so svietením malej lampičky pri počítači, hoci niekedy stačí, ak odostriete závesy či žalúzie.

15. V chladničke zvýšte teplotu, pokiaľ je nastavená veľmi nízko a neotvárajte ju zbytočne často, pretože sa naplní teplým vzduchom z miestnosti. Nezabudnite udržiavať aj mrazničku bez námrazy.  

16. Skúste prať v práčke všetko oblečenie aj uteráky či obliečky na nižšej teplote, postačí aj 30 alebo 40 stupňov. 

17. Medzi spotrebičmi si posvieťte aj na svoju umývačku alebo kanvicu a nezabudnite ich odvápniť, aby fungovali úspornejšie.

18. Tiež treba skontrolovať všetky svietidlá a pokiaľ ešte používate staré žiarovky, vymeňte ich za úspornejšie.

19. Spotrebiče v domácnosti môžete skontrolovať podľa energetického štítku. Oplatí sa uvažovať aj dlhodobo a vymeniť staré zariadenia za novšie, nízkoenergetické. Toto odporúčanie samozrejme platí pre ľudí, ktorí si to môžu finančne dovoliť, ale zvlášť ak pracujete na home office a trávite väčšinu dňa doma, môže to byť veľmi efektívne.

20. V rámci energií viete ušetriť nielen na elektrine, ale aj na plyne. Dnes je väčšinou výhodnejšie, ak máte plyn aj elektrinu od jedného dodávateľa, ktorý vám za toto spojenie poskytne zľavu. 

Aj pri plyne, varení a kúrení sa ukrýva úspora

21. Ak varíte na plyne, používajte menšie množstvo vody, aby sa rýchlejšie ohriala, zovrela a nezabúdajte na pokrievku. Viaceré potraviny, napríklad zeleninu či vajíčka uvaríte aj v pare, nemusia byť celé ponorené vo vode. 

22. Pri jedlách, ktoré sa potrebujú dusiť aj hodinu či dve, používajte tlakový hrniec. Ušetríte pritom nielen čas, ale je hlavne energeticky úspornejší.

23. Každý týždeň v rámci upratovania domácnosti a kuchyne skontrolujte aj stav plynových horákov. Ak sú zamastené alebo inak znečistené, zbytočne sa zvyšuje ich spotreba. 

24. Skontrolujte ako máte nastavenú teplotu v jednotlivých izbách a takisto vlhkosť vzduchu, ktorú treba udržiavať ideálne okolo 60 %. Skúste znížiť teplotu o 1 stupeň, možno zistíte, že vám to postačí. Prípadne si pre vyšší komfort oblečiete sveter navyše alebo nohy zakryjete dekou 🙂 Zároveň neprekurujte izby, v ktorých trávite len krátku časť dňa.

25. Vetrajte krátko, ale intenzívne – s poriadne otvorenými oknami a dverami. Stačí ak vymeníte iba vzduch v miestnosti, netreba ochladiť aj predmety, ktoré v nej sú. Tiež sa pozrite na to, v akom režime (letný / zimný) máte nastavené okná a ako priliehajú k rámom.

Tankovanie či iné bežné využívané služby

26. Skúste cestou do práce vymeniť auto za MHD. Síce to bude menej pohodlné, ale vyhnete sa zápcham a hlavne, ušetríte na doprave. Ak vám to časovo nevyhovuje, riešením môže byť aj zdieľanie jedného auta s vašimi kolegami. 

27. Aj na rodinný víkendový výlet sa môžete odviezť radšej vlakom či autobusom. Deti budú mať väčší zážitok a vy si bez šoférovania oddýchnete a môžete sa viac venovať svojim blízkym. 

28. Ak to inak ako bez auta nejde, odporúčam nemať ťažkú nohu na plyne a viac sa sústrediť na to, aby ste jazdili ekonomickejšie a s nižšou spotrebou paliva.

29. Skúste osloviť aj telekomunikačných operátorov a vyžiadajte si cenové ponuky, koľko by ste u nich platili za internet, televíziu či mobilné služby. Prípadne ak tieto služby využívate u rôznych dodávateľov, ich spojením obvykle môžete platiť menej.   

30. Ak máte zákaznícke karty alebo aplikácie v obchodných reťazcoch, potravinách, drogériách alebo aj v poisťovni či banke, skúste vo väčšej miere využívať zľavy, ktoré ponúkajú svojim zákazníkom. Často ide o zľavy kombinované aj s inými partnermi. Zistite si, aké benefity a výhody vám prinášajú a vyťažte z nich čo najviac.

Zvlášť ak ide o tovary a služby, ktoré nakupujete alebo využívate pravidelne, môžete ušetriť aj väčšie sumy. 

Ušetrenú sumu si odložte, ale nie je jedno kam

Ak prehodnotíte svoje výdavky a vyskúšate naše tipy, možno sa vám podarí ušetriť aj viac ako čakáte. Ale aj keby to bolo iba 20 či 50 eur mesačne, dôležité je, aby ste si tieto peniaze odložili a robili to pravidelne.  

  • Pri pravidelnom sporení si aj z malej čiastky za niekoľko rokov vybudujete zaujímavú finančnú rezervu. 
  • Ale pozor, nie je jedno, kam si usporené prostriedky odložíte.
  • Svoje úspory nenechávajte na bežnom účte ani sporiacom účte v banke, lebo hodnota vašich úspor rýchlo klesne.
  • Vďaka vhodne zvoleným investičným produktom sa vám to nestane a vaše peniaze budú časom zarábať.
  • Najbežnejšie a najdostupnejšie je investovanie do podielových fondov alebo do ETF fondov, ale sporiť od 25 eur mesačne môžete napríklad aj do zlata.

TIP: Ak s investovaním iba začínate, neváhajte sa obrátiť na našich investičných špecialistov z FinGO.sk. Radi vám všetko vysvetlia, poradia vhodnú stratégiu a odporučia, kam sa v dnešnej dobe oplatí investovať či už v malom alebo aj vo veľkom. 

Naši finanční sprostredkovatelia pôsobia na celom Slovensku. Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanecháte vaše údaje vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články