Pandémia Životné poistenie

Pandémiu mali donedávna niektoré poisťovne vo výlukách. Ako sú na tom dnes?


koronavírus poistenie

Na čo dávať pozor, keby ste sa nakazili koronavírusom a chceli by ste požiadať poisťovňu o finančné plnenie vrámci vášho životného poistenia? Pripoistenie dlhodobej PN-ky alebo hospitalizácie pre prípad choroby určite v danej situácii pomôže posilniť rodinný rozpočet. Je ale nutné, aby ste boli poistení v správnej poisťovni!

Niektoré poisťovne mali donedávna vo všeobecných poistných podmienkach výluku v prípade vzniku epidémie alebo pandémie. To znamená, že keby ste ochoreli alebo nedajbože zomreli na následky infekcie koronavírusom, nárok na poistné plnenie by ste nemali. V súčasnosti to už neplatí a aj menšie poisťovne pridali do zmluvných podmienok pandémiu formou „verejného prísľubu”, čiže klient by mal nárok na poistné plnenie.

Verejný prísľub je záväzok poisťovne voči klientom, ktorí majú uzatvorené poistenie už dlhšiu dobu. Vydaním verejného prísľubu sa poisťovňa zaväzuje poskytnúť širšie poistné krytie, resp. poistné plnenie vo vybraných prípadoch, na ktoré klienti v zmysle dojednaných poistných podmienok predtým nemali nárok.

Pozor! Neznamená to ale, že epidémia je jediná výluka alebo podmienka, ktorú môžete vo svojej poistnej zmluve nájsť. Každá zmluva má svoje poistné podmienky, ktorými sa v prípade poistnej udalosti poisťovňa riadi a na základe ktorých rozhoduje o nároku a výške poistného plnenia.

Podmienky a výluky rozhodujú o výsledku

Ako príklad si môžeme uviesť pripoistenie PN-ky a podmienky, ktorými sa toto pripoistenie riadi:

  • Ak máte v zmluve poistenú PN-ku od 29. dňa so spätným plnením, znamená to, že musíte byť PN minimálne 29 dní na to, aby ste mali nárok na poistné plnenie. Spätné plnenie hovorí o tom, že vám vyplatia dávku za každý jeden deň od začiatku vašej PN-ky.
  • Ak by ste mali poistenú PN-ku od 29. dňa s následným plnením, nárok na poistné plnenie by vám vznikol až od 30. dňa PN. Za prvých 29 dní by ste nedostali nič.
  • Rovnako to funguje, ak je pri pripoistení PN-ky pandémia vo výlukách. Ak budete z tohto dôvodu na PN-ke, nemáte nárok na poistné plnenie. Bez ohľadu na to, ako dlho budete chorí.

TIP: Preto je veľmi dôležité vybrať si kvalitnú poisťovňu a pri životnom poistení nepozerať len na cenu. Väčšinou totiž zistíte, že ste neušetrili, ale platili ste za niečo zbytočne.

žena si študuje poistnú zmluvu

V najväčších poisťovniach ako je napríklad Allianz, Generali a AXA sú klienti krytí aj v prípade takejto nákazy. Čiže ak máte správne nastavenú poistku, môžete si uplatniť nárok na poistné plnenie aj v prípade práceneschopnosti, hospitalizácie pre prípad choroby alebo smrti z dôvodu koronavírusu.

Starú poistku môžete zmeniť

Ak ste zistili, že sa aj vo vašej poistnej zmluve nachádza takáto výluka, nehádžte flintu do žita. Na trhu je veľa spôsobov ako poistenie prerobiť alebo uzavrieť v inej poisťovni tak, aby ste si neuškodili a nepripravili sa o poistné krytie. 

Pri uzatváraní novej poistnej zmluvy môžu byť nevýhodou čakacie doby, teda niekoľkomesačné obdobie od podpisu zmluvy, počas ktorého ešte nie je poistené riziko kryté. Finančný sprostredkovateľ vám ale môže vašu starú poistku preniesť do novej poisťovne. Napríklad aj do takej, ktorá pandémiu kryje.

TIP: Pre takéto zmeny sú na trhu vhodné poisťovne, ktoré už poskytujú benefit nazývaný “akceptácia čakacej doby z pôvodného poistenia”. Vďaka tomu budete krytý nepretržite.

Chcete sa poradiť ohľadom vášho životného poistenia? Nechajte nám kontakt a my sa vám obratom ozveme.

    Dodržiavajte karanténu, inak môžu krátiť plnenie

    Ale pozor! Aj veľké poisťovne prísne dbajú na to, aby ste dodržiavali všetky pravidlá a podmienky, ktoré v súvislosti s koronavírusom nariadila vláda, teda aby ste napríklad neochoreli vlastným pričinením. O čo ide? 

    Keby ste napríklad podcenili situáciu, ktorá bola na Slovensku vyhlásená 12.3.2020 – nedodržali by ste odporúčanú karanténu a vystavili by ste sa tak riziku (cestovali do zahraničia alebo napriek zákazu otvorili svoju prevádzku atď.), v takomto prípade môže prísť ku kráteniu poistného plnenia.

    TIP: Preto je nutné, aby bolo vaše poistenie nastavené správne, ale aj to, aby ste sa správali zodpovedne a neohrozili sa na zdraví dobrovoľne. V takýchto prípadoch totiž nie je dôvod, aby ste žiadali poisťovňu o poistné plnenie.

    Pracujeme aj online, poradíme vám

    Chcete sa poradiť, na čo máte nárok v súvislosti s vašim životným poistením? Alebo by ste sa radi teraz poistili, prípadne svoju staršiu zmluvu zaktualizovali? FinGO.sk makléri vám poradia bezplatne aj v týchto dňoch.

    Pracujeme aj online a môžete sa na nás kedykoľvek obrátiť z pohodlia vášho domova. Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo napíšte na kontakt@fingo.sk. Viac informácií nájdete aj na našej internetovej stránke www.fingo.sk.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články