Fingo radí Osobné financie

10 jednoduchých rád, ako môžete ušetriť v banke


Viaceré banky od marca zvýšili poplatky pre klientov a ďalšie zdražovanie v sadzobníkoch ohlásili aj od mája a júna. Zdá sa vám, že platíte za svoj účet priveľa peňazí? Prečítajte si niekoľko praktických rád, ako môžete bankové poplatky minimalizovať alebo sa im aj úplne vyhnúť. Pri efektívnom využívaní účtu takto ušetríte aj desiatky eur. 

V článku sa dočítate:

  • 10 rád, ako môžete ušetriť na bankových poplatkoch
  • Ako často menia banky svoje sadzobníky a kde ich nájdete
  • Prečo môže byť výhodné, ak má v jednej banke účet celá rodina
  • Kedy najčastejšie ľudia menia svoj účet a prečo sa oplatí poradiť s odborníkom

10 rád, ako môžete ušetriť v banke

1. Vyhnite sa výberom z bankomatov iných bánk, pokiaľ má vaša banka vlastnú sieť bankomatov.

2. Minimalizujte úkony zadávané cez pobočku – napríklad vklady, výbery hotovosti alebo zadávanie prevodných príkazov.

3. Naučte sa využívať internet banking a smart banking – platby tak robíte zväčša úplne bez poplatku.

4. Aktivujte si zasielanie elektronických výpisov na e-mail alebo do internet bankingu.

5. Overte si, či neplatíte za SMS notifikácie o pohyboch na účte – veľa bánk ich spoplatnilo a zadarmo sú len od určitej sumy.

TIP: Ak máte stiahnutú aplikáciu svojej banky v telefóne, tieto notifikácie sú bezplatné prostredníctvom tzv. push správ v telefóne. 

6. Plaťte čo najviac kartou. V niektorých bankách môžete získať tzv. cashback, čiže vám banka z každej platby pripíše isté % zo zaplatenej sumy späť na účet.

7. Nepodľahnite ponukám bánk a nedojednávajte si zbytočne drahšie balíky účtu ako naozaj potrebujete.

8. Ak vám to môže znížiť poplatok za účet, uzatvorte si sporenie v banke aspoň na minimálnu sumu.

Príklad: Ak si uzavriete sporenie na 10 € mesačne a reálne tak ušetríte na poplatku za účet napríklad 35 € ročne, tak je to akoby ste dosiahli 29 % výnos (za 120 € odložených v banke získate 35 € navyše). Takéto zhodnotenie vám pravdepodobne nezabezpečí ani ten najlepší investičný fond 🙂 

9. Opýtajte sa banky, ako môžete mať svoj účet zadarmo. Často stačí splniť 2 – 3 podmienky, napríklad mať nastavený trvalý príkaz, nejaké sporenie v banke alebo aktívne využívať mobilnú aplikáciu banky.

10. Poraďte sa bezplatne s finančným sprostredkovateľom, ktorý vám porovná poplatky a výhodnosť účtov, ale aj ďalších bankových ako aj poistných produktov, ktoré by ste mohli mať lacnejšie a ešte aj kvalitnejšie

TIP: Naši makléri z FinGO.sk vám radi poradia. Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte vaše údaje a my sa vám ozveme. 

    Poplatky sa zvyknú meniť relatívne často

    Väčšina ľudí sa v banke zaujíma hlavne o mesačný poplatok za vedenie účtu. No existuje aj množstvo ďalších, ktoré si bežne neuvedomujeme, ale pritom nás stoja nemalé peniaze. Najvyššie náklady spojené s vedením účtu tvoria práve sekundárne poplatky.

    Ide o hotovostné transakcie na pobočke, výbery z cudzích bankomatov alebo vystavenia rôznych potvrdení. Okrem toho existuje aj množstvo ďalších, napríklad poplatok za zasielanie výpisu z účtu poštou, poplatky za prevydanie platobnej karty, urgentné platby, platby v inej mene ako EUR a podobne.

    Banky svoje sadzobníky poplatkov zvyknú meniť relatívne často. V priemere je to jeden až štyrikrát do roka. Všetky poplatky nájdete podrobne rozpísané v sadzobníkoch poplatkov na každej pobočke alebo webovej stránke banky.

    Celá rodina v jednej banke – áno, či nie? 

    Často má účet v banke celá rodina, počínajúc deťmi až po starých rodičov. Ak majú všetci členovia rodiny otvorený účet v jednej banke, môže to mať niekoľko praktických výhod: 

    • prípadné prevody peňazí v rámci jednej banky prebehnú okamžite 
    • členovia rodiny si vedia navzájom poradiť čo ako v banke funguje, ako sa pracuje s internet bankingom, prípadne smart bankingom a podobne
    • o to dôležitejšie je zvoliť si správnu banku, pretože ak má rodina v danej banke 3 – 4 účty, tak sa výhodnosť alebo nevýhodnosť danej banky ešte násobí

    TIP: Niektoré banky poskytujú pre manželov alebo iných rodinných príslušníkov extra zľavy – napríklad vedenie účtu pre manžela/manželku bez poplatku alebo s 50 % zľavou.

    Ľudia často menia banku kvôli hypotéke

    Málokedy sa stáva, že by ľudia menili svoju banku len tak. Je to najmä kvôli zvyku a pohodlnosti. Nechce sa im prácne porovnávať poplatky a podmienky účtov, hoci by im rozdiel v správnom výbere banky mohol priniesť aj úsporu 150 € ročne.

    Najčastejšie k zmene účtu dochádza pri riešení úverových produktov, najmä ak si človek berie hypotéku. Ak si popri nej v banke “dobrovoľne” založí aj účet, veľakrát tak získa výhodnejšie podmienky úveru, zľavu z úrokovej sadzby alebo mu banka odpustí poplatok za vybavenie úveru.

    TIP: Ak chcete vedieť, ako môžete platiť menej nielen za účet, ale aj za hypotéku či spotrebný úver, naši skúsení sprostredkovatelia z FinGO.sk vám s tým radi pomôžu. 

    Fingo.sk refinancovanie hypotéky kalkulačka

    Našich maklérov nájdete na celom Slovensku, ale môžete sa s nami spojiť aj telefonicky alebo online. Ak nám zanecháte svoje kontaktné údaje, naše call centrum sa vám čoskoro ozve.

      Kategórie

      Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

      Mohlo by vás zaujímať

      Najčítanejšie články

      Najnovšie články