Osobné financie Životné poistenie

Poistenie pre deti: Sedem rád, prečo a ako ho uzavrieť


Hoci si to mnohí rodičia stále neuvedomujú, aj vážny úraz či ochorenie dieťaťa dokážu výrazne ovplyvniť fungovanie a finančnú situáciu celej rodiny. Nejde len o odreté koleno či zlomenú ruku. Podľa štatistík žiaľ každoročne pribúda aj počet pacientov s kritickými ochoreniami, a to nielen u dospelých, ale aj u detí. Dôvodov, prečo mať životné poistenie pre najmenších členov rodiny, je veľa.

V článku sa dočítate: 

  • Aké sú najčastejšie úrazy a ochorenia u detí a prečo ich poistiť
  • Ako správne vybrať a nastaviť poistenie pre deti, aby sa to oplatilo
  • Koľko stojí životné poistenie pre deti a aké pripoistenia im môžete vybrať
  • Prečo sa dnes už neoplatí investičné poistenie a ako vám pomôže FinGO.sk

1. Nepodceňujme úrazy ani kritické ochorenia

V lepšom prípade si naša ratolesť “len” odrie koleno alebo zlomí ruku, no ak je zlomenina komplikovanejšia, môže byť spojená s operáciou a dlhšou hospitalizáciou. Čoraz viac detí žiaľ končí v nemocnici aj s kritickými ochoreniami ako je rakovina alebo cukrovka a aj vtedy si minimálne jeden z rodičov berie OČR, dovolenku alebo neplatené voľno, aby bol svojmu dieťaťu oporou. 

Po návrate z nemocnice sa kolotoč starostí nekončí a často pokračuje domácou rekonvalescenciou či doliečením. Po celý čas pritom trpí nielen naša psychika, ale aj rodinný rozpočet, ktorému môže pomôcť práve finančná injekcia z poistenia dieťaťaPodľa závažnosti  a typu poistnej udalosti nám môže vyplatiť stovky, tisícky, alebo aj desaťtisíce eur.

TIP: Poistenie využijete, ak dieťa utrpí vážny úraz, diagnostikujú mu závažnú chorobu alebo ho čaká napríklad operačný zákrok. Pripoistiť si viete aj OČR-ku, kedy by ste museli ostať dlhodobo s dieťaťom doma.

Smutné štatistiky

  • podľa prieskumov zhruba polovica detí nemá žiadnu formu detského poistenia
  • podľa Svetovej zdravotníckej organizácie lekári každoročne diagnostikujú rakovinu približne 300-tisíc deťom vo veku od 0 – 19 rokov. V Európe je to asi 35-tisíc detí a na Slovensku okolo 180
  • najčastejšími diagnózami u detských onkologických pacientov u nás i vo svete sú leukémie, rakovina mozgu, lymfómy a solídne nádory (neuroblastóm a Wilmsov nádor) 
  • čoraz viac detí a mladistvých na Slovensku trpí aj obezitou a pribúda tiež mladých do 24 rokov s cukrovkou
  • úrazovosť je vyššia u chlapcov ako u dievčat a najviac detských úrazov sa stáva v domácom prostredí alebo jeho okolí
  • najviac úrazov spôsobujú pády detí, ďalej poranenia alebo otravy. Dôsledkom úrazov sú najmä zlomeniny, vyvrtnutia, vykĺbenia alebo pomliaždeniny

2. Rodič ostáva doma, trpí aj rodinný rozpočet

Či už ide o vážne zranenie alebo chorobu dieťaťa, liečba si často vyžaduje nemalé finančné prostriedky. Niekomu dokážu so starostlivosťou pomôcť starí rodičia alebo iná blízka rodina, no ak ich po ruke nemáme, ostávame s dieťaťom my sami. Príjem rodiny sa citeľne zníži a ak si liečba vyžaduje niekoľko týždňov či mesiacov, sme nútení siahať na rezervy. Ak ich nemáme, musíme si požičať od rodiny alebo hľadáme iné riešenia.

Nehovoriac o prípadoch, kedy má dieťa len jedného rodiča. Ak ostane bez príjmu a nedokáže vykrývať mesačné výdavky, nebodaj ešte spláca úver, situácia je veľmi kritická.

Práve pre tieto prípady je dobré mať uzatvorené životné poistenie nielen pre rodičov, ale aj pre deti. Poistné plnenie poisťovne dokážu vyplatiť v priebehu pár dní a peniaze sa rodičom zídu ako soľ. 

TIP: S výberom a nastavením poistenia pre deti vám radi pomôžu skúsení makléri z FinGO.sk. Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt a my sa vám ozveme.

    3. Ako správne vybrať a nastaviť poistenie

    Pri výbere poistenia je vhodné poradiť sa s finančným sprostredkovateľom, ktorý má prehľad o viacerých poisťovniach a produktoch na trhu. Pozná ich výhody, ale aj úskalia a dokáže vás v nich lepšie zorientovať. Ako to prebieha? 

    • Sprostredkovateľ vám odporučí poisťovňu, ktorá ponúka momentálne najvýhodnejšie poistenie a benefity. 
    • Následne vám odporučí pripoistenia a poistné sumy, ktoré vám v prípade poistnej udalosti budú vyplatené.
    • Výber jednotlivých pripoistení a výšku poistných súm si nastavíte podľa vášho príjmu, prvoradé je ale pokryť všetky nutné mesačné výdavky, ktoré nepočkajú, ako napr. výška splátok a podobne.
    • Práve príjem jedného z rodičov môže byť v čase poistnej udalosti kľúčový a aj po nej ovplyvnený. Poistenie vám pomôže, aby financie v rodine ostali na rovnakej úrovni.

    4. Investičné poistenie už nie je také výhodné

    Ak vyberáte poistenie pre dieťa, môžete sa rozhodnúť, či chcete uzatvoriť investičné životné poistenie – teda poistenie spojené so sporením, alebo len rizikové poistenie, ktoré bude slúžiť len pre prípad nečakaných udalostí – vážnych úrazov, ochorení, dlhšej hospitalizácie a podobne. 

    V súčasnosti je výhodnejšia druhá alternatíva, a to nielen pre deti, ale aj pre dospelých. Teda zvlášť si uzavrieť rizikové životné poistenie a zvlášť sporiť, resp. investovať.

    Na trhu totiž existujú aj oveľa zaujímavejšie investičné produkty (napr. ETF fondy), v ktorých si klienti môžu sami zvoliť fondy. Zároveň môžu počas trvania sporenia zvolené fondy aj meniť, variovať výšku svojich investičných vkladov a podobne.

    TIP: Ak hľadáte vhodnú investíciu na budúcnosť svojich detí, v súčasnosti sú veľmi obľúbené ETF a podielové fondy a čoraz viac ľudí investuje aj do zlata. Napríklad na obľúbené zlaté mince Viedenskí filharmonici si môžete sporiť už od 25 eur mesačne

    5. Aké pripoistenia existujú

    Vo všeobecnosti platí, že produkt životného poistenia je veľmi flexibilný a je na nás, aké pripoistenia si vyberieme a ako si ich nastavíme. U detí sú pripiostenia podobné ako u dospelých, pričom každá poisťovňa sa snaží odlíšiť od konkurencie nejakou inou výhodou.

    • Poistenie pre dieťa sa dá nastaviť na krytie závažných chorôb a úrazov, ale aj na drobné úrazy či hospitalizáciu.
    • Odporúča sa pripoistiť aj denné odškodné za nevyhnutné liečenie úrazu, hospitalizáciu po úraze alebo poistenie trvalých následkov úrazu. 
    • Niektoré poisťovne v prípade hospitalizácie vyplácajú kompenzáciu aj za lôžko pre rodiča.
    • V jednej z poisťovní si môžete pripoistiť aj OČR-ku, ktorá sa zíde na kompenzáciu zníženia príjmu počas liečby dieťaťa.

    TIP: Profesionálny a skúsený finančný sprostredkovateľ vám objektívne poradí, ktoré pripoistenie je pre vás nevyhnutné, resp. potrebné, aby spĺňalo potreby vašej rodiny. Možnosti rôznych pripoistení nájdete aj v našom porovnávači. 

    Fingo.sk životné poistenie kalkulačka

    6. Koľko stojí detské poistenie

    Kvalitné poistenie pre dieťa nás môže stáť zhruba 15 až 20 eur mesačne. Jeho cena závisí od poistného krytia, poistných súm a pripoistení, ktoré si zvolíme, a tie sa zas odvíjajú najmä od typu a výšky príjmu rodičov.

    Ak má celá rodina životné poistenie v jednej poisťovni a na jednej zmluve, väčšinou je to cenovo výhodnejšie. Poisťovne vtedy poskytujú rôzne zľavy z poistného, prípadne iné benefity alebo aktuálne akcie. Výhodou jednej zmluvy je aj to, že máte všetky poistky “pod jednou strechou” a na platenie vám stačí jedna spoločná platba. 

    7. Ideálne hneď po narodení 

    Zodpovední rodičia v súčasnosti začínajú sporiť svojim deťom už od narodenia a rovnako ich od narodenia vedia aj poistiť. Životné poistenie možno uzatvoriť dieťatku od 6 týždňov po narodení a väčšinou trvá do 25 rokov, kedy sa zväčša mladý človek stáva aj pracovne aktívnym.

    U dospelých platí, že čím mladší vstupujeme do poistenia, tým je jeho cena výhodnejšia. Rovnako to platí aj u detí.  

    Po 25. roku je potom ideálne poistenie prehodnotiť a prispôsobiť aktuálnej situácii mladého človeka. Nastaviť ho v závislosti od typu a výšky jeho príjmu, zvoliť vhodné pripoistenia a podobne.  

    Myslime na zadné vrátka aj u detí 

    Životné poistenie žiaľ Slováci stále podceňujú a týka sa to nielen dospelých, ale aj detí, ktoré sú rovnako zraniteľné a ohrozené. Štatistiky chorobnosti však nepustia a vždy treba myslieť aj na zadné vrátka. Ak máme správne nastavené poistenie, tak ťažšia životná situácia našu rodinu neovplyvní tak výrazne ako keď poistenie nemáme. 

    Na výber a uzavretie kvalitného poistenia vám stačí aj jedno stretnutie s finančným sprostredkovateľom, ktorý sa vás opýta pár jednoduchých otázok. Poistenie vám dokáže ušiť namieru a nastaviť ho celej rodine tak, aby vás dostatočne chránilo a zároveň bolo výhodné.

    Zavolajte nám na 0800 60 10 60 a naši profesionálni FinGO.sk sprostredkovatelia vám s výberom poistenia radi pomôžu.

      Kategórie

      Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

      Mohlo by vás zaujímať

      Najčítanejšie články

      Najnovšie články