Fingo radí Osobné financie Životné poistenie

Poistenie ženských kritických chorôb: Ako pomôže v boji s rakovinou?


staršia žena s rakovinou

4. február je Svetový deň boja proti rakovine. Toto zákerné ochorenie sa zvyčajne objaví náhle a bez varovných signálov. Smutné štatistiky ukazujú, že na Slovensku každoročne pribudne viac ako 30-tisíc nových onkologických pacientov a nádory spôsobujú až štvrtinu zo všetkých úmrtí. Na situáciu reagujú aj poisťovne a v dnešnom blogu sa pozrieme zvlášť na poistenie ženských kritických chorôb.

U žien je najviac novodiagnostikovaných zhubných nádorov prsníka, rozšírená je aj rakovina hrubého čreva a konečníka alebo rakovina krčka maternice. Nádory čoraz častejšie postihujú aj mladšie ženy, preto pravidelné prehliadky, skríningy či mamografické vyšetrenia určite netreba podceňovať.

No ak sa už kritické ochorenie objaví, financie potrebné na liečbu alebo rekonvalescenciu pomôže zabezpečiť práve poistenie ženských kritických chorôb.

Čo je to poistenie ženských kritických chorôb

Poistenie ženských kritických chorôb poskytuje ženám finančné krytie v prípade veľmi častých ženských ochorení ako sú práve rakovina krčka maternice, rakovina prsníkov, pohlavných orgánov, ale aj iné zdravotné problémy ako napríklad komplikácie pri pôrode. Toto pripoistenie vám pomôže prekonať veľmi náročné životné obdobie a finančne vás zabezpečí v prípade liečby a všetkých nákladov s tým spojených.

Aké kritické ochorenia zahŕňa poistenie

  • Pripoistenie kritických chorôb zahŕňa všetky ochorenia spojené so ženským telom.
  • Ide o ochorenia, ktoré postihujú ženy hlavne v aktívnom veku medzi 20. až 45. rokom života.  
  • Sú to najmä všetky typy rakovinových ochorení, hlavne rakoviny prsníka, ktorá je označovaná za najčastejšie nádorovité ochorenie a jej výskyt stále stúpa. 
  • Potom je to rakovina hrubého čreva, rakovina krčka maternice, rakovina kože, rakovina pohlavných orgánov, nákaza vírusom HIV, ale aj skleróza multiplex, mozgová príhoda, osteoporóza a iné.

Poisťovne ponúkajú rôzne balíčky

Pripoistenie kritických chorôb ponúka na Slovensku každá komerčná poisťovňa orientovaná na životné poistenie. Rozdiel je však v ponuke a nastavení balíčkov, ktoré poisťovne v tejto oblasti ponúkajú. 

  • Rozdiel v počte kritických chorôb v jednotlivých poisťovniach je daný rôznymi balíčkami. 
  • Niektoré poisťovne v rámci poistenia ponúkajú základné a komplexné balíčky (rozdiel je v počte kritických chorôb a aj v cene), ktoré zahŕňajú kritické choroby vo všeobecnosti. 
  • Iné poisťovne majú poistenie rozdelené napríklad na balíček mužských a ženských najčastejších kritických chorôb. 
  • Dokonca niektoré poisťovne majú samostatne vyčlenené pripoistenie rakovina in situ – ide o počiatočné štádium karcinómu, kedy nádorové bunky ešte neprepukli do zhubného nádoru.

Koľko stojí poistenie kritických chorôb

Výška mesačnej platby poistného je zanedbateľná vzhľadom k tomu, aké vysoké náklady môžu nastať počas liečby a ako vás ochorenie dokáže finančne a psychicky zaťažiť. Napríklad mladá žena vo veku 30 rokov si za pripoistenie kritických chorôb zaplatí mesačne v priemere od 10 do 15 eur a je krytá až do výšky 20 000 eur. 

Nastavenie a cena poistenia závisí hlavne od vášho zdravotného stavu, pracovnej činnosti a tiež od toho, či sa v rodine nevyskytuje niektoré z dedičných ochorení.

mamografické vyšetrenie

Poistná suma by sa mala odvíjať aj od vášho príjmu a odporúčame ju nastaviť minimálne na 18-násobok mesačného príjmu, ideálne na 24-násobok mesačného príjmu a viac.

Príklad: Ak zarábate 1000 eur v čistom, mali by ste mať nastavenú poistnú sumu najmenej vo výške 18 000 eur. Túto sumu vám vyplatí poisťovňa v prípade diagnostikovania rakoviny alebo iného kritického ochorenia.  

Máte staršiu poistku? Kritické ochorenia si môžete doplniť

Ak už máte životné poistenie, pohľadajte svoju zmluvu, aby ste zistili, či obsahuje aj pripoistenie kritických chorôb. 

  • Ak je zmluva staršieho dátumu, je vhodné ju prispôsobiť na aktuálne riziká, poistné sumy a váš príjem, aby vám poistenie pri výpadku príjmu dostatočne pomohlo. 
  • Keďže hovoríme o pripoistení ženských kritických chorôb, odporúčame kontrolovať aktuálnosť zmluvy minimálne 1-krát za 3 roky. Aj ženské kritické ochorenia sa vyvíjajú a poisťovne priebežne aktualizujú svoju ponuku. 
  • Čo najskôr vyhľadajte odborníka, ideálne finančného sprostredkovateľa, ktorý vašu zmluvu skontroluje a posúdi, či spĺňa aj iné vaše aktuálne potreby.

TIP: Naši makléri z FinGO.sk vám s radi pomôžu. Poradíme vám bezplatne, stačí ak nám zanecháte kontakt. 

    Čakacie lehoty a zdravotný stav sú dôležité

    V životnom poistení platí, že čím skôr do poistenia vstúpite, tým lepšie. Je to najmä z hľadiska zdravotného stavu, ktorý sa s pribúdajúcim vekom zhoršuje, ale aj kvôli čakacím lehotám, ktoré sa v závislosti od poisťovne pohybujú od 2 do 6 mesiacov. 

    TIP: Čakacia lehota znamená, že keby ste si riziko kritické choroby pripoistili napríklad vo februári, mohli by ste si ho uplatniť najskôr po 2 mesiacoch od uzatvorenia zmluvy, teda v apríli.

    Ak by sa u vás vyskytlo kritické ochorenie, napríklad obávaná rakovina prsníka skôr, poisťovňa by vám žiaľ finančne nepomohla.    

    Zároveň by ste mali vedieť, že ak do poistenia vstupujete už s nejakými zdravotnými komplikáciami, môže byť pre vás toto pripoistenie drahšie, prípade vás už poisťovňa nemusí do tohto poistenia zobrať. Štandardne poisťovne kryjú riziko kritických chorôb do veku 65 rokov.

    Nepodceňujte prevenciu. Zdravotnú aj finančnú

    V boji proti kritickým ochoreniam je rozhodne na prvom mieste prevencia. Druhou vecou „pre pokojný spánok“ je správne nastavené životné poistenie, ktoré vám v prípade neočakávaných udalostí ako sú trvalé následky, invalidita a hlavne ženské kritické choroby finančne pomôže. 

    Naši makléri z FinGO.sk vám pri výbere a nastavení životného poistenia radi pomôžu. “Oprášime” aj vašu staršiu poistnú zmluvu, aby ste zbytočne neplatili za poistenie, ktoré vás už nemusí kryť dostatočne.

    Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt a my sa vám ozveme.

      Kategórie

      Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

      Mohlo by vás zaujímať

      Najčítanejšie články

      Najnovšie články