Fingo radí Osobné financie Pandémia Reality

Ponukové ceny nehnuteľností stále rastú. Zamáva s nimi tretia vlna pandémie?


vývoj cien nehnuteľností

Ponukové ceny nehnuteľností na bývanie sa podľa údajov Národnej banky Slovenska v 2. štvrťroku opäť zvýšili. „Ponukové” ceny sa od transakčných často líšia, a to najmä pri súkromných inzerátoch. Aký je v nich rozdiel?

Ponuková cena je tá, za ktorú sa nehnuteľnosť inzeruje na realitných portáloch a transakčná cena je tá, za ktorú sa obchod, čiže v tomto prípade predaj nehnuteľnosti reálne uzavrie. Ak je o nehnuteľnosť vysoký záujem a záujemcovia začnú cenu licitovať, môže byť transakčná cena oveľa vyššia. Naopak, ak je ponuková cena nehnuteľností na začiatku prestrelená alebo ide o byt či dom v zlom stave, vtedy sa predá za nižšiu transakčnú cenu.

Premrštené ponukové ceny pozorujeme veľakrát pri rekreačných typoch nehnuteľností, kedy môžu byť ceny prestrelené aj o 50 %. Ale týka sa to aj štandardných nehnuteľností na bývanie a najmä ponúk priamo od vlastníkov nehnuteľností, teda tzv. súkromnej inzercie.

Je to ovplyvnené najmä prehnaným očakávaním vlastníka, kedy si klient nenechá poradiť od odborníkov, ponukovú cenu v porovnaní s trhom ustrelí a čaká, či sa na ňu niekto chytí.

TIP: Ak chcete kúpiť nehnuteľnosť, či už hľadáte byt alebo dom, prečítajte si aj náš blog s tipmi, ktoré vám pomôžu.

Silný dopyt a nízke úrokové sadzby na hypotékach

Čo sa týka štandardných nehnuteľností na celoročné bývanie, kvôli nedostatočnej ponuke a vysokému dopytu po bývaní sa byty aj domy za posledný rok skôr licitovali. Na slovenskom realitnom trhu na uspokojenie dopytu chýba viac ako 300-tisíc bytov. Preto je prirodzené, že na jednu nehnuteľnosť bude viacero záujemcov a napokon sa predá častokrát aj za vyššiu sumu ako bola nastavená ponuková cena.

Aktuálna situácia je spôsobená najmä silným dopytom po bývaní, ale aj nedostatkom nových developerských projektov a nízkymi úrokovými sadzbami hypoték. 

Fingo hypotekarna kalkulacka

Momentálne hrajú prím v raste cien ako aj v dopyte rodinné domy v Bratislave a jej blízkom okolí. Celoslovenská priemerná cena rodinného domu sa pohybuje na úrovni 1600 eur a medziročne domy zdraželi o 22 %. Reálne však mohol byť nárast aj vyšší.

Ktoré domy a byty sa predávajú lacnejšie

Sú aj situácie, kedy sa nehnuteľnosť napokon predá za nižšiu cenu ako bola nastavená ponuková cena. Najväčšie rozdiely v ponukovej a transakčnej cene možno pozorovať pri nadštandardne zariadených nehnuteľnostiach v prémiových bytových domoch a lokalitách, pri ktorých môže byť ponuková cena aj o 10 – 15 % vyššia ako finálna kúpna cena na zmluve.

Ďalej to môžu byť nehnuteľnosti s nevyhovujúcou, resp. nešťastnou dispozíciou, kedy si nehnuteľnosť vyžaduje stavebné úpravy.

  • Ceny sa zjednávajú aj pri bytoch na prízemí, bez výťahu či bez loggie, pri tmavých bytoch v horšej lokalite a podobne.
  • Nehnuteľnosť sa často predá pod cenu aj v prípade, keď sa jej predávajúci potrebuje rýchlo zbaviť.
  • Môže ísť o nehnuteľnosti s hlučnými susedmi, ale aj situácie, keď proti predávajúcim hrá čas. Napríklad ak našli iný byt či dom a potrebujú financie kvôli rezervácii a ďalším platbám na novú nehnuteľnosť.
  • Taktiež sa to stáva pri dedičskom konaní, kedy chcú viacerí dediči nehnuteľnosť rýchlo predať, aby sa dostali k hotovosti.
  • Môže ísť aj o predaj nehnuteľností počas rozvodového konania, kedy sa kvôli emóciám hrá o čas.
  • Pod cenu sa predajú aj nehnuteľnosti so zahraničnými majiteľmi, ktorí v Bratislave pracujú len krátke obdobie ako napríklad vrcholoví športovci, ktorí si kúpia byt a keď po pár rokoch dostanú kontrakt v inej krajine, potrebujú ho rýchlo predať.

Tretia vlna pandémie a realitný trh

Predpokladáme, že ceny nehnuteľností budú v tomto roku stále rásť, ale už nie v takých vysokých hodnotách ako tomu bolo v predchádzajúcom období. Skôr by mohlo dôjsť k stabilizácii cien nehnuteľností.

Paradoxne, za minulý rok sme zaznamenali najvyšší medziročný nárast cien realít v ére samostatnosti Slovenskej republiky. Príchod druhej vlny pandémie realitný trh nijakým zásadným spôsobom neovplyvnil, ľudia sa adaptovali na situáciu a už neboli v takej neistote ako počas prvej vlny. Preto neočakávame, že by príchod tretej vlny pandémie spôsobenej delta vírusom výrazne ovplyvní realitný trh.

Silný dopyt po bývaní stále pretrváva a situácii nahrávajú aj banky, ktoré stále poskytujú hypotekárne úvery za rekordne nízke úrokové sadzby.

TIP: Pri kúpe nehnuteľnosti ušetríte množstvo času, ak sa spoľahnete na odborníka, ktorý vám pomôže aj s financovaním. Detailné porovnanie hypoték vám urobíme vo FinGO.sk. Sme experti na osobné financie a pomôžeme vám nielen s výberom najvýhodnejšieho úveru, ale aj s jeho vybavením. 

Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontaktné údaje vo formulári nižšie a naše call centrum vás spojí so skúseným maklérom vo vašom okolí.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články