Fingo radí Investície

Poradíme vám, kam investovať 5000 eur


bankovky 500 eur

Máte k dispozícii 5 000 eur a premýšľate, čo s nimi? Kam investovať? Počas koronakrízy sa ľudia snažia viac šetriť ako míňať, ale ak máte vytvorenú dostatočnú finančnú rezervu a popri nej vám ostávajú aj voľné peniaze, určite ich nenechajte ležať len na bežnom účte. Zbytočne by ich pohltila inflácia. Prečo je to tak a ako a kam investovať peniaze

Ak spomínaných päťtisíc eur necháte “odpočívať” na bežnom účte, síce sú v banke v bezpečí, ale zároveň tam strácajú na hodnote. Kvôli inflácii si totiž o rok za tú istú sumu budete môcť kúpiť menej tovarov, o päť rokov ešte menej a tak ďalej. 

Kam by mal investovať peniaze neskúsený investor

Vašich päťtisíc eur radšej výhodne investujte. Aktuálne napríklad väčšiu časť do akcií a aspoň 10 – 20 % do kúpy investičného zlata. Týmto spôsobom necháte svoje peniaze “pracovať”, budete ich rokmi zhodnocovať a zároveň budú aj v bezpečí. Ako postupovať, ak ste ešte nikdy neinvestovali? Poďme na to pekne po poriadku.

Začnite tým, že si zvolíte investičný cieľ, ďalej horizont – teda počet rokov, akú dlhú dobu chcete investovať a sumu – v tomto prípade máte hneď na začiatku väčší obnos peňazí 5 000 eur. Stanovte si aj mieru rizika, ktorú môžete zniesť, čiže nielen zisk, ale aj prípadné straty.     

Nižšie vám vysvetlíme rôzne možnosti investovania

Ak si chcete byť istý, že sa vydáte tou správnou cestou, obráťte sa hneď v úvode na odborníka. Investičný špecialista vám nastaví vhodnú stratégiu a poradí, čo všetko pri investovaní brať do úvahy. 

Inak by ste sa mohli celkom rýchlo popáliť a počiatočné chyby pri investovaní vás môžu pripraviť o časť peňazí.

TIP: Oslovte finančných sprostredkovateľov z FinGO.sk, ktorí vám poradia bezplatne. Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte svoje údaje a my sa vám čoskoro ozveme. 

    Uloženie peňazí na termínovaný účet 

    Riziko: nízke

    Investičný horizont: môžete si vybrať viazanosť od 1 do 60 mesiacov

    Výnos: predpokladaný výnos je nulový alebo do 0,1 %

    Výhody: rýchla speňažiteľnosť, rýchla dostupnosť finančných prostriedkov

    Nevýhody: takmer nulové úroky, ktoré neporazia ani infláciu; s predčasným výberom peňazí bývajú spojené sankcie, ktoré sa môžu vzťahovať aj na istinu (teda si z banky napokon vyberiete menej peňazí ako ste na termínovaný vklad vložili) 

    Investovanie do dlhopisov

    Riziko: stredné

    Investičný horizont: 3 a viac rokov 

    Výnos: 4 – 5 % 

    Výhody: vyšší výnos oproti bankovým vkladom, úrok pripisovaný polročne alebo ročne

    Nevýhody: riziko emitenta (od ktorého nakúpite dlhopisy), riziko nesplatenia istiny

    Investovanie do podielových fondov a ETF

    Riziko: stredné

    Investičný horizont: 5 a viac rokov

    Výnos: od 5 % vyššie 

    Výhody: vyššie výnosy, možnosť participovať na celosvetovom raste, ETF sú oslobodené od dane

    Nevýhody: kolísavosť investície 

    zlaté mince

    Investovanie do drahých kovov

    Riziko: stredné

    Investičný horizont: 10 a viac rokov

    Výnos: od 5 % vyššie 

    Výhody: stabilizácia portfólia, pri poklese a nervozite na akciových trhov zlato rastie, investičné zlato je oslobodené od dane

    Nevýhody: kolísavosť investície 

    Kam sa neoplatí investovať neskúseným investorom

    Korporátne (firemné) dlhopisy – tu si treba naozaj dobre prezistiť ako chce firma s vloženými peniazmi naložiť a kto za ňou stojí, aké má firma skúsenosti s daným investičným zámerom alebo ako sa darí danému sektoru, v ktorom pôsobí.

    Priamy nákup akcií – neskúsený investor iba veľmi ťažko dohľadá všetky potrebné informácie o spoločnosti, ktorá predáva akcie – napríklad aké má plány, akú dividendu plánuje vyplácať alebo v akom konkurenčnom prostredí pôsobí

    Kryptomeny, Bitcoin – ide o vysoko rizikovú investíciu, ktorá má obrovskú kolísavosť a neskúsený investor nemusí zvládnuť veľké prepady trhovej hodnoty danej kryptomeny.

    Aké chyby robia neskúsení investori

    1. Siahnete po overenej klasike, ale s nízkym úročením – mnohí ľudia si stále myslia, že ak peniaze nechajú v banke, síce nie na osobnom účte, ale na sporiacich produktoch, tak ich aj výhodne úročia. Ale to je omyl. Väčšina sporiacich účtov a termínovaných vkladov v bankách dnes nedosahuje ročné zhodnotenie ani 1,0 %.
    2. Zvolíte nevhodnú investíciu na váš cieľ – investičný produkt treba vybrať a nastaviť podľa toho, či je váš zamýšľaný investičný cieľ krátkodobý alebo dlhodobý. Je rozdiel, či ich budete chcieť vybrať o 5 rokov, alebo o 15 rokov. Od vášho cieľa sa odvíja nielen výber vhodnej investičnej stratégie, ale aj rozdelenie súm investovania.
    3. Nedodržíte investičný horizont – začínajúcich investorov často vyplaší pár negatívnych správ o dianí na finančných trhoch a zrušia svoje investície skôr alebo vyberajú len malé zisky. Čas však zohráva v investovaní podstatnú rolu a čím dlhšie necháte vaše peniaze zarábať, tým lepší výnos môžete dosiahnuť. Na tom je postavený celý trh investovania. 
    4. Investujete všetko do jedného produktu –  nediverzifikujete, čiže nerozdelíte svoje peniaze na viaceré “fronty”. Investičné portfólio by malo byť širšie a rozdelené na produkty s kratším sporením napríklad na 1-2 roky, na ktoré môžete siahnuť v prípade nepredvídaných udalostí a produkty s dlhším investičným horizontom, kde vám za 10 či 15 rokov prinesú vyšší zisk.

    mladá dvojica sedí pri stole a pozerá na zmluvy

    Ktoré investície sú obľúbené

    Aká je teda odpoveď na otázku kam investovať 5000 €? Začínajúci investori väčšinou siahajú po indexových fondoch – ETF. Do popredia sa čoraz viac dostáva aj investičné zlato, do ktorého sa odporúča investovať maximálne 10 – 20 % objemu peňazí. Pri tejto kombinácii sa portfólio investora vhodne diverzifikuje a zároveň je vďaka zlatu poistené. 

    TIP: ETF a zlato sú vhodné nielen na jednorazovú investíciu, ale aj na pravidelné sporenie menších súm. Môžete do nich investovať každý mesiac napríklad po 20, 50 či 100 eur.  

    Investovať jednorazovo alebo pravidelne?

    Investovať do ETF fondu 5000 € naraz alebo si sumu rozložiť napríklad na 10 menších častí a najbližších 10 mesiacov investovať 500 €? Výhodou pravidelného investovania je zníženie rizika, že nakúpite v čase, keď sú trhy na vrchole. Svoje nákupy tak spriemerujete a nemusíte sa obávať, že budete mať smolu na predražené akcie.

    Nevýhodou postupného investovania je, že v prípade, že trhy rastú, oberáte sa o značné výnosy. Namiesto jedného lacného nákupu tak kupujete stále drahšie akcie. Keďže za posledných 100 rokov rástli trhy v priemere približne tri štvrtiny času, je pravdepodobnejšie, že ak budete investíciu rozkladať, tak na tom prerobíte.

    Samozrejme, keď sa budete rozhodovať kam investovať a akým spôsobom, nejde len o matematické pravdepodobnosti, ale aj o pokojný spánok. Ak máte obavy z jednorazovej investície, rozložte si ju radšej na menšie časti. Možno o časť výnosu prídete, ale získate pocit väčšej istoty a bezpečia.

    Pre každého neskúseného investora je najlepšie, ak sa pred rozhodnutím kam investovať peniaze, najskôr poradí s odborníkom. Finanční sprostredkovatelia z FinGO.sk majú prehľad o rôznych investičných nástrojoch, ich výhodách, ale aj rizikách.

    Obráťte sa na nás, pomôžeme vám a za naše rady nič neplatíte.

    Maklérov FinGO.sk nájdete na celom Slovensku. Môžete sa s nami spojiť aj telefonicky či online. Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám napíšte na kontakt@fingo.sk. 

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články