Investície Pandémia

Zlato láme rekordy a naďalej stúpa. Ochráňte ním vaše rodinné financie


sporiace prasiatko

Zlato tento týždeň láme rekordy a teší svojich priaznivcov. K rastu hodnoty žltého kovu prispievajú aj nové dohody z EÚ a USA. Po 5 dňoch vyjednávania sa prezidenti a premiéri krajín EÚ dohodli na parametroch fondu obnovy ekonomík zasiahnutých pandémiou. Čo sa aktuálne deje s cenou zlata, ktorým môžete ochrániť vaše rodinné financie? 

Do fondu obnovy európskych ekonomík bude od januára naliata hotovosť 750 mld. EUR a celkový rozpočet EÚ na roky 2021 – 2027 bude viac ako 1,8 biliónov EUR. Aj americký kongres spolu s Donaldom Trumpom začali vyjednávania o novom balíčku opatrení na podporu ekonomiky a aktuálne sú v ponuke návrhy v celkovej hodnote 1 bilióna USD. 

Od začiatku roka tak USA napumpovali do ekonomiky už 3,7 bilióna USD a takto sa už dlh USA dostane nad 27 biliónov USD. Dochádza tak k oslabovaniu dolára, ktorý klesol na svoje 4-mesačné minimum a aj tento fakt podporuje rast ceny zlata

Zlato sa šplhá hore

Podľa americkej banky Citigroup Inc. je to len otázka času a ceny zlata prekonajú rekordné úrovne z roku 2011, a to 1921,17 USD za uncu. Analytici banky hovoria, že zlato sa do 6 až 9 mesiacov vyšplhá na historickú cenovú úroveň. Taktiež tvrdia, že do 3 až 5 mesiacov je 30% pravdepodobnosť, že cena bude až na 2000 USD za jednu uncu. 

Aktuálne porovnanie vývoja indexu S&P 500 a indexového fondu naviazaného na zlato.

cena zlata

Čo práve spôsobuje rast ceny zlata

  • zlato aktuálne ťaží z rekordného prílevu hotovosti do ETF fondov obchodujúcich so zlatom
  • za jeho rastom stojí aj možná druhá vlna pandémie
  • nízke výnosy na dlhopisovom trhu
  • voľná menová politika, tzn. rekordné tlačenie peňazí
  • rast ceny zlata podporuje aj oslabovanie dolára, ktorý sa dostal na 4-mesačné minimum

Chráňte rodinné financie zlatom  

Každý investor má voľnú ruku a môže správne rozdeliť svoje investície. Na trhu je v súčasnosti veľa neznámych, ktoré stále nie sú vyriešené, ale všetci môžeme ochrániť svoje peniaze investičným zlatom

Aj vďaka pandémii si ľudia začínajú uvedomovať význam a silu zlata. Pre bežného človeka nie je dôležité správne načasovanie, ale priebežné nakupovanie zlata za vyššie aj nižšie ceny.

Je to rozumný spôsob, pri ktorom využívate tzv. priemerovanie ceny a žltý kov tak nakupujete efektívnejšie.

Stačí aj pár desiatok eur mesačne 

  • Ak chcete investovať do zlata, nepotrebujete veľký kapitál. Stačí vám aj od pár desiatok eur mesačne a investovať môžete napríklad cez sporiaci program do zlatých mincí.
  • Sporíte tak priebežne po čiastkach, ktoré si môžete dovoliť a vždy si keď nasporíte na jednu mincu, doručia vám ju domov.
  • Stratégia postupného sporenia je obzvlášť vhodná pre malých investorov, ktorí s investovaním do zlata nemajú zatiaľ veľa skúseností. 
  • Keďže zlato nakupujete priebežne a vyhnete sa tak nevýhodným nákupom v nevhodnej chvíli.
  • Na investovanie do fyzického zlata, napríklad do mincí, vám stačí aj malý domáci trezor na to, aby ste v ňom bezpečne ukryli skutočné bohatstvo.

TIP: V marci sme predpokladali prudký rast zlata, pretože po kríze v roku 2008 došlo k veľkému tlačeniu peňazí. Naše tvrdenie bolo správne. Pozrite sa, aká bola situácia na trhoch v marci.

Porovnanie vývoja indexu S&P 500 a indexového fondu naviazaného na zlato v marci 2020.

vývoj zlata

Postupné sporenie do zlatých mincí

Do zlata môžete investovať aj cez spoločnosť FinGO.sk. Prostredníctvom jej partnera, spoločnosti Golden Oak Trust, investujete do svetovo uznávaných zlatých mincí „Viedenskí filharmonici“. 

TIP: Nemusíte sa obávať, ak s investovaním do zlata nemáte zatiaľ žiadne skúsenosti. Investiční špecialisti vám podrobne vysvetlia, ako funguje metóda postupného sporenia do zlata a ako si vďaka nej môžete aj vy zabezpečiť zlatú budúcnosť pre seba a svojich najbližších.

Nezabudnite, každé chránené euro v rodinnom rozpočte je dôležité. Nechajte nám kontakt a odborníci z FinGO.sk vám o sporení do zlata a jeho výhodách povedia viac. 

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články