Hypotéky Pandémia

Pri refinancovaní hypotéky sa banka nemusí pýtať na výšku vášho príjmu


refinancovanie hypotéky

Mnohých Slovákov súčasná situácia donútila uvažovať nad úsporou vo svojich pravidelných mesačných výdavkoch. Ak vás ťaží hypotéka a chceli by ste ju mať lacnejšiu, nemusíte banku žiadať o odklad splátok, ale môžete ušetriť aj prehodnotením vášho existujúceho úveru alebo refinancovaním úveru do inej banky, ktorá vám poskytne lepšie podmienky. Nová banka v niektorých prípadoch ani nebude zisťovať výšku vášho príjmu. 

Pri refinancovaní hypotéky nová banka väčšinou nezisťuje výšku vášho príjmu, len sa zaujíma o jeho existenciu. Štandardne si len overí, či ste zamestnaný alebo podnikáte. Podstatná je dostatočne dlhá doba splácania pôvodnej hypotéky a to, či ste ju doposiaľ splácali riadne a včas.

Pozor! Overovaniu výšky príjmu sa však vyhnete len vtedy, ak budete refinancovať úver bez navýšenia a vaša nová splátka bude nižšia ako pôvodná splátka. To je možné v prípade, že si ponecháte pôvodnú dĺžku splatnosti hypotéky, alebo si splatnosť úveru predĺžite. Alebo si jednoducho splatnosť novej hypotéky nastavíte do výšky pôvodnej splátky, teda môže byť aj o niečo kratšia. 

TIP: V súčasnej situácii odporúčame nastaviť si čo najnižšiu splátku predĺžením splatnosti na maximum. Uvoľníte tak tlak na váš rozpočet. Zároveň môžete úver mimoriadnymi splátkami splatiť skôr. Táto možnosť sa oplatí hlavne klientom, ktorí majú teraz nastavenú splatnosť hypotéky napríklad na 10 – 15 rokov a dokážu si ju v banke natiahnuť na 30 či 35 rokov. 

Navýšenie úveru bez dokladovania výšky príjmu

Keby ste chceli pri refinancovaní požiadať aj o navýšenie hypotéky, vtedy už banke musíte preukázať, že vyšší úver dokážete splácať. 

Príklad: Ak je napríklad zostatok vášho úveru 47 000 eur, ale pri refinancovaní si ho chcete navýšiť na 55 000 eur, banka si už preverí, či výška vášho príjmu bude postačovať na splácanie vyššieho úveru. 

Ak si chcete refinančný úver navýšiť, ale neviete zdokladovať výšku svojho príjmu, môžete ho navýšiť maximálne o 5 %, resp. 2 000 eur. Takáto suma navýšenia je povolená aj bez dokladovania výšky príjmu.

Neviete, či sa vám to oplatí? 

Nie ste si istí, či sa vám teraz oplatí refinancovať hypotéku, alebo radšej požiadať o odklad splátok? FinGO.sk finanční sprostredkovatelia vám poradia bezplatne a bezpečne z pohodlia vášho domova. Pokojne nám zavolajte na číslo 0800 60 10 60, prípadne najskôr vyskúšajte náš online porovnávač hypoték a ak nám zanecháte kontakt, čím skôr sa vám ozveme.

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články