Život vo FinGO.sk

Život vo FinGO.sk: Kde si ľudia viac sporia „do ponožky“?

„Kontrola starších finančných produktov je pre ľudí naozaj veľmi dôležitá a potrebná. Servis zmlúv dávam na prvé miesto,“ hovorí Vladimír Longauer. V oblasti finančného sprostredkovania pôsobí od roku 2012 a v súčasnosti riadi vlastnú spoločnosť FINGO Hypo, ktorá je súčasťou siete FinGO.SK, pod Tatrami v Poprade. Opýtali sme ho aj na rozdiely vo finančnom správaní klientov na východnom a západnom Slovenskom. Čo myslíte, kde si sporí viac ľudí „do ponožky“?  

 

Veľa Slovákov zabúda na svoje staré finančné zmluvy a po rokoch si nepamätá podmienky životnej poistky alebo sporiaceho účtu, ktoré už môžu byť pre neho nevýhodné. Máte takéto skúsenosti aj u Vašich klientov? 

Rozhodne áno. Ľudia sa do svojich finančných produktov nevyznajú, ale ani nemajú čas zaoberať sa podrobnosťami, nehovoriac o starších zmluvách, ktoré im ležia zapadnuté v skriniach. Či už ide o životné poistky, drahé pôžičky, zmluvy na stavebné sporenie či prehistorické vkladné knižky, každý finančný produkt je dobré priebežne zaktualizovať. Kontrola starších finančných produktov je pre ľudí naozaj veľmi dôležitá a potrebná. Servis zmlúv dávam na prvé miesto.

Ľuďom sa snažíme v tejto oblasti pomôcť aj bezplatnou kontrolou zastaralých zmlúv, na ktorú ich upozorňujeme online na našej stránke aj na Facebooku. Vidíte v tom potenciál?

Potenciál na trhu je určite veľký, zo skúseností z posledných mesiacov sa v tom len utvrdzujem a táto aktivita Finga ma veľmi teší. Myslím, že je to veľmi správne načasované. Samozrejme, vždy je potrebné najskôr preskúmať podmienky, či sa to klientovi oplatí a či bude jeho nová upravená zmluva alebo aj úplne iný produkt výhodnejší. 

V oblasti finančného sprostredkovania pôsobíte už ôsmy rok a začínali ste ako sprostredkovateľ druhého dôchodkového piliera. Neskôr ste sa zamerali hlavne na hypotéky. Prečo?

Časom sme zistili, že je tu dopyt hlavne po bývaní. Založili sme úverovú divíziu sprostredkovateľov a ukázalo sa, že to bolo správne rozhodnutie, takže hypotéky boli v našom portfóliu sprostredkovania dlho TOP produktom. Dnes s klientmi riešime komplexné finančné plánovanie od A po Z. Nemôžeme si dovoliť, aby napríklad klienti s úverom neboli kvalitne poistení v prípade nepredvídateľných životných situácií, je to naša povinnosť. Rovnako sa orientujeme aj na investovanie, ktoré ide stále viac do popredia. 

Hovorí sa, že Slováci vedia sporiť, ale nevedia investovať. Prečo je to tak?

Je to hlavne nedostatočnou informovanosťou ľudí, či už zo strany štátu, ale podľa mňa niekedy aj zo strany finančných sprostredkovateľov. V tejto oblasti vidím obrovský priestor na to, aby sme ľuďom vysvetlili možnosti, ako správne sporiť a ako investovať. Kapitálový trh rastie, ľudia majú peniaze, ale nemajú ich uložené a zhodnocované správne. 

FINGO Hypo sídli v Poprade. Myslíte si, že si ľudia v tomto regióne odkladajú peniaze poctivejšie ako napríklad v Bratislave?

Klienti na východe majú „v ponožkách“ a na účtoch oveľa viac peňazí, to je pravda. A rovnako platí, že tieto peniaze nevedia správne investovať a zhodnocovať. V tom sa im snažíme pomôcť.

A čo iné produkty a služby? Je podľa Vás rozdiel vo finančných potrebách a správaní klientov na východe a západe?

Podľa mňa sú finančné potreby ľudí rovnaké či hovoríme o klientoch na východe, severe, juhu alebo západe. Rozdiel je ale v podmienkach, respektíve bližších požiadavkách, hlavne ak hovoríme o výške úverov, výške mesačnej sumy, ktorú si ľudia dokážu posielať na životné poistenie a podobne. Všetci vieme, že finančné možnosti ľudí na východnom a západnom Slovensku sú veľmi rozdielne, čo je naviazané aj na zásadné rozdiely v platoch ľudí. Je to smutné.

Čiže aj náplň práce finančného sprostredkovateľa je rovnaká, ale jeho odmena môže byť výrazne odlišná? 

Áno. Ak sa chce finančný sprostredkovateľ z Popradu alebo z Kežmarku rovnať napríklad v objeme sprostredkovaných hypoték sprostredkovateľovi v Bratislave, musí urobiť reálne raz toľko hypoték ako v Bratislave. 

S FinGO.sk ste začali spolupracovať medzi prvými maklérmi. Čo Vás k tomu viedlo?

Ľudské vzťahy sú u nás na prvom mieste, preto sme sa rozhodli opustiť starú spoločnosť a rozbehnúť spoluprácu s FinGO.sk. Je to pre nás plnohodnotný partner, ktorý nám vychádza v ústrety a v porovnaní s inými spoločnosťami je táto spolupráca naozaj prvotriedna a na vysokej úrovni.  

Čo na spolupráci s FinGO.sk najviac oceňujete? 

Školenia, osobnostný rozvoj, pomoc pri zložitých prípadoch, to všetko sú výhody, ktoré nám veľmi pomáhajú. Rovnako je na vysokej úrovni informačný systém a množstvo podporných technologických vychytávok. Oceňujem aj právnu podporu a úsilie backoffice, ktorí robia maximum pre rozvoj spoločnosti, ale aj každého obchodníka zvlášť.

Tím FINGO Hypo na čele s Vladimírom Longauerom (druhý sprava) na fotografii spolu s riaditeľom divízie obchodu FinGO.sk Marekom Gemainerom (prvý sprava).

Chcete využiť služby našich sprostredkovateľov z FinGO.sk? Jednoducho nám nechajte svoje kontaktné údaje cez formulár napríklad na našej stránke alebo zavolajte k nám na kontaktné centrum  0800 60 10 60. Naši sprostredkovatelia pôsobia na celom Slovensku a komplexne sa postarajú o vaše financie.

Kategórie

Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

Mohlo by vás zaujímať

Najčítanejšie články

Najnovšie články