Pandémia Životné poistenie

Životné poistenie teraz nerušte. Viac si tým uškodíte ako ušetríte


zivotne poistenie

V dnešnej neľahkej situácií máme všetci tendenciu optimalizovať svoje výdavky. Nie je sa čo čudovať. Situácia na Slovensku nie je jednoduchá, z každej strany sa na nás hrnú výstrahy pred možnou nákazou koronavírusu a strach o vlastné zdravie nie je jediný, ktorý nás v tejto nepriaznivej situácií prenasleduje. 

Akonáhle si doma všetko vydezinfikujeme a na minútku sa upokojíme, prepadne nás panika z myšlienky, či budeme schopní aj naďalej splácať svoje finančné záväzky, hypotéky, leasingy či pôžičky. Premýšľame, či a kedy sa budeme môcť vrátiť do práce a aké dopady bude mať pandémia na náš sektor, v ktorom pôsobíme. Obavy sa hromadia, pribúdajú ďalšie a ďalšie… 

Niet divu, že nás prepadne panika a začneme siahať po všetkých dostupných riešeniach, ktoré by nám v tejto situácií mohli finančne pomôcť. Ako prvé, čo mnohí v čase krízy začnú robiť, je rušenie sporení a poistení pre pocit, že tým viac ušetria. Lenže mali by ste vedieť, že nie vždy si práve takýmto rozhodovaním pomôžete. Práve naopak, môžete si viac uškodiť ako pomôcť. Podobné kroky by ste mali určite konzultovať s odborníkmi v danej oblasti.

Aké nevýhody so sebou prináša úplne zrušenie poistky

Ak sa rozhodnete zrušiť poistnú zmluvu, môžete si tak uškodiť, a to hneď 3- krát. 

1. Vystavíte sa tak veľkému riziku

V prvom rade sa vystavujete riziku, že ak sa vám stane nečakaný úraz alebo nedajbože ochoriete a nemáte pre tieto prípady vytvorené finančné rezervy,môže vás to priviesťdo finančných ťažkostí. A teraz nehovoríme len o nakazení koronavírusom, vonku na nás číhajú aj iné nebezpečenstvá v podobe úrazov a iných chorôb. No a to posledné, čo si teraz prajete, je ostať doma bez príjmu. 

Nezabúdajte na to, že poistenie ste si uzatvárali preto, aby vás chránilo v prípade takýchto udalostí, aby ste dokázali vykryť svoje nutné výdavky v prípade, že nastane pokles vášho príjmu. Preto ak ste medzičasom neznížili svoje výdavky, napríklad nesplatili predčasne hypotéku, nepredali auto a podobne, je veľmi nezodpovedné rušiť svoje poistenie a vystaviť sa tak ešte väčšiemu riziku. 

Ak hovoríme o aktuálnej situácií na Slovensku, ktorá so sebou prináša možnú nákazu koronavírusom, môžeme povedať, že „šťastie praje pripraveným“. Hovorím to preto, lebo väčšina poisťovní uznáva nárok na poistné plnenie aj v tomto prípade, teda ak ostanete z dôvodu nákazy práceneschopný, hospitalizovaný alebo sa vám na základe nákazy prejaví kritická choroba, vaše poistenie vám vie finančne pomôcť. Samozrejme ako pri akýchkoľvek iných diagnózach je veľmi dôležité, aby bolo vaše poistenie správne nastavené

FInGO.sk pomáha online

2. Neskôr vás už nemusia poistiť 

Druhým dôvodom je, že ak si poistenie zrušíte a neskôr sa budete chcieť znovu poistiť, už to nemusí byť také ľahké. Ak totiž počas doby, kedy nebudete poistení, utrpíte úraz alebo ochoriete, pri následnom pokuse poistiť sa to budú poisťovne brať do úvahy pri vstupe do poistenia. Môže to spôsobiť, že vám dajú do zmluvy výluky z poistenia, ba dokonca vás môžu ako klienta úplne odmietnuť poistiť.

3. Nová poistka bude drahšia

No a v neposlednom rade sa tento krok odzrkadlí v cene poistenia. Pre poisťovňu ste totiž každým rokom drahší, aj keď ste úplne zdravý. S vekom automaticky stúpa cena poistenia a platí to pre každú poisťovňu. Preto sa ešte predtým, ako odošlete svoju žiadosť o zrušenie poistenia, určite poraďte s odborníkom.

Poistnú zmluvu radšej prispôsobte

Produkty životného poistenia sú v dnešnej dobe veľmi flexibilné a tak vám ho vieme ušiť doslova „na mieru“. Krajčír však musí byť v tejto oblasti odborníkom, aby vám vedel objektívne poradiť a nastaviť produkt životného poistenia tak, aby vás kryl v situáciách, kedy to budete najviac potrebovať. Ak už máte existujúce poistenie, no je staršie ako rok-dva, požiadajte o pomoc finančného poradcu, aby vám skontroloval pripoistenia a poistné sumy a zhodnotil, či stále korešpondujú s vašimi potrebami. 

V prípade ak je vaše poistenie nepostačujúce, nič sa nedeje. Jednoducho vám ho vieme aktualizovať. Nemáte pripoistenie práceneschopnosti alebo hospitalizácie? Nevadí! Stačí ak oslovíte našich FinGO.sk poradcov a radi vám s tým pomôžeme. 

TIP: Aj počas pandémie pracujeme online a tak vám vieme aj v týchto dňoch poradiť aj na diaľku. Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo vykúšajte náš nový online chat. Spojíme vás s finančným sprostredkovateľom, ktorý vám pomôže.  

daňové priznanie

Poistné si môžete na istý čas znížiť

To isté platí aj v prípade ak si poistenie nemôžete dovoliť. Aj v tomto sú produkty flexibilné a každá poisťovňa má určitú hranicu „minimálneho mesačného poistného“. Ak ju dodržíte, poistenie vám nezanikne úplne. Vo vašej zmluve sa dajú robiť zmeny tak, aby bola pre vás mesačná platba poistného v čase krízy prijateľná a po jej prekonaní si môžete poistenie znovu nastaviť tak, ako ste ho mali pôvodne. 

Pri tomto riešení sa vám samozrejme krytie určite zníži, no stále je to rozumnejší krok ako ho úplne zrušiť. Minimálne mesačné poistné sa pohybuje na rôznych úrovniach v závislosti od produktu a poisťovne, v ktorej ste poistený. Hlavnú rolu v tom hrá váš vek, povolanie a zdravotný stav.

TIP: Ak sa kvôli koronavírusu bojíte osobného stretnutia, nie je to žiadny problém. Poistiť sa alebo urobiť zmeny vo svojich už aktuálnych poistných zmluvách môžete aj online. Nevystavíte sa tak riziku nákazy, práve naopak, svoju ochranu si zvýšite aj prostredníctvom poistenia pre prípad „čo keby“. 

Využite aj našu online poradňu, ktorú nájdete na stránke FinGO.sk alebo nám pokojne zavolajte na infolinku 0800 60 10 60 a spojíme vás s odborníkom, ktorý sa vám osobne bude venovať.

Poraďte sa ohľadom svojich rodinných financií jednoducho z pohodlia svojho domova. Nechajte nám kontakt a my sa vám ozveme. Pomôžeme vám. Spolu to zvládneme!

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články