Fingo radí Hypotéky Pandémia

Chcete hypotéku 150 000 eur alebo refinancovať starší úver? V každej banke pochodíte inak


šípky a domčeky

V jednej banke úver dostanete, v ďalšej vám schvália menej peňazí, z tretej môžete odísť aj naprázdno. Keďže ľudia sa v podmienkach a rozdieloch naprieč celým bankovým trhom nevyznajú, financovanie svojho bývania často nevyriešia najvýhodnejšie. Pritom by so skúseným sprostredkovateľom ušetrili nielen čas a peniaze, ale aj množstvo stresov. Presvedčte sa sami.

PRÍKLAD 1: Rodina potrebuje hypotéku 150 000 €

V rodine sú obaja manželia živnostníci – manžel má stavebnú firmu, manželka je účtovníčka. Majú dve deti a chcú kúpiť za dom za 190 000 €. Potrebujú hypotéku 150 000 € a majú vlastné zdroje 40 000 €. V súčasnosti už majú hypotéku na byt, ktorý si chcú ponechať a prenajímať ho.

Príjmy: Manžel má tržby podľa aktuálneho daňového priznania vo výške 30 000 € a manželka má tržby vo výške 24 000 €. K tomu dostávajú rodinné prídavky na dve deti. 

Výdavky: Splácajú hypotéku na byt so zostatkom 25 000 € a splátkou 120 €. Chcú si hypotéku nechať a byt prenajať.

Ako pochodia v bankách: Rozdiel medzi príjmami, ktoré klientom banky v tomto prípade akceptovali, je až 600 €. Zatiaľ čo jedna banka uznala rodine celkový príjem 2259 €, iná banka z predložených daňových priznaní akceptovala len 1624 €. 

Banka č. 1 akceptuje príjem 2259 € – vychádza im požadovaná výška úveru 150 000 €

Banka č. 2 akceptuje príjem 1800 € – vychádza úver len do 144 000 €

Banka č. 3 akceptuje príjem 1659 € – vychádza úver len do 122 000 € 

Banka č. 4 akceptuje príjem 1624 € – vychádza úver len do 115 000 €

Klienti tak môžu dostať požadovanú sumu úveru 150 000 € len v jednej banke, ktorá im uznala príjem tak, aby im vyšla splátka postačujúca pre limity nastavené NBS. Ostatné banky by im schválili nižší úver.

Zvlášť pre podnikateľov sú makléri veľkou pomocou

Keďže bežný človek nepozná metodiku bánk, nemusí sa tak ľahko dopracovať k želanému výsledku. Navyše, ak podá žiadosť o úver v banke, kde mu ju zamietnu, zbytočne mu vznikne záznam v úverovom registri. Zvlášť u živnostníkov alebo s.r.o-čkárov je veľkou pomocou fundovaný finančný sprostredkovateľ, ktorý ovláda spôsob akceptácie príjmu v jednotlivých bankách.

Maklér vie posúdiť, kde máte šancu na požadovanú výšku hypotéky a kde na ňu môžete zabudnúť.

Fingo hypotekarna kalkulacka

PRÍKLAD 2: Mladý muž pracujúci v zahraničí chce refinancovať úver

Mladý muž dlhodobo pracujúci v zahraničí chce refinancovať svoju hypotéku, ktorú si bral pred niekoľkými rokmi na kúpu bytu a spotrebný úver, ktorým riešil kúpu auta. Pracuje ako špeditér v Nemecku vo firme, kde je zamestnaný 4 roky.

Príjmy: Jeho priemerný čistý mesačný príjem je 2 700 €.

Výdavky: Okrem uvedených úverov nemá žiadne ďalšie splátky úverov.

Ako pochodí v bankách: Klient sa vzhľadom na výšku svojho príjmu kvalifikuje na úver, avšak len približne v každej druhej banke. Tým, že pracuje v zahraničí, je pre niektoré banky tento typ príjmu neakceptovateľný, resp. posudzujú ho prísnejšie. Súvisí to s obmedzeniami COVID-19, ktoré limitujú ochotu bánk poskytovať úvery, prípadne ich akceptovanie určitým skupinám ľudí posudzujú na výnimku.

S maklérom by sa vyhol zbytočnému podávaniu žiadostí

Aby klient minimalizoval riziko zamietnutia úveru, opäť by sa mal skôr ako podá žiadosť v nevhodnej banke, poradiť s finančným sprostredkovateľom. Ten pozná aktuálne nastavenia bankových štandardov a vie predísť zbytočnému podávaniu žiadostí tam, kde je nižšia šanca schválenia.

Okrem toho maklér výrazne ušetrí čas klientovi, ktorý by sám musel absolvovať zdĺhavý prieskum trhu.

Finančný sprostredkovateľ vám pomôže zadarmo

Služby finančných sprostredkovateľov sú zo zákona bezplatné a výhodou je aj to, že vám zastrešia nielen výber banky, ale aj celý proces vybavenia úveru. Maklér vám pomôže aj s katastrom či so znaleckým posudkom, poradí ako si úver kvalitne poistiť alebo kam investovať, ak by ste hypotéku chceli splatiť rýchlejšie. Ušetríte tak peniaze, čas aj množstvo stresov. 

TIP: Hypotekárni makléri z FinGO.sk patria k špičke na trhu. Nájdete nás na celom Slovensku a môžete sa s nimi spojiť aj online.

Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontaktné údaje a my sa vám ozveme. Na FinGO.sk sa môžete spoľahnúť.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články