Investície

Podielové fondy vs. ETF: Aký je medzi nimi rozdiel?


ETF fondy

Investovanie do podielových fondov a do ETF má veľa podobných čŕt, ale aj veľa odlišností. V oboch prípadoch ide o nástroje, ktoré investujú do širšieho portfólia akcií, dlhopisov či iných tried aktív bez potreby kupovať každý titul jednotlivo. Hlavné rozdiely, ktoré však zásadne ovplyvňujú výšku čistej nasporenej sumy, sú v poplatkoch a v zdaňovaní týchto investícií.

V článku sa dočítate: 

  • Čo je to aktívne a pasívne investovanie
  • Aký je rozdiel v poplatkoch pri fondoch
  • Porovnanie výkonnosti fondov
  • Do ETF môžete investovať od 10 eur

Aktívne a pasívne investovanie

Investovanie do podielových fondov nazývame aktívne investovanie. Prečo sa nazýva aktívnym? Uvedieme si to na príklade akciových fondov, u ktorých portfólio manažér fondu aktívne zasahuje tým, že vyberá akciové tituly do podielového fondu. Vývoj a zhodnotenie podielových fondov tak aktívne ovplyvňuje ľudský faktor.

Naopak, pasívne investovanie sa nazýva pasívnym, lebo nie je závislé od ľudského faktora. ETF fondy pasívne kopírujú vývoj akcií v danom indexe a nakupujú sa priamo na burze, preto sa nazývajú ETF – Exchange traded fund (fondy obchodované na burze). Index je ukazovateľ výkonnosti danej krajiny alebo daného sektora. Medzi najznámejšie patrí napríklad Index S&P500, ktorý sleduje 500 najväčších amerických firiem.

Zaujímavosťou je, že aj napriek zásahu portfólio manažérov do výberu akcií, až 80 % podielových fondov svojou výkonnosťou neprekonáva ETF fondy. Prečo je to tak?

Zásadný rozdiel v poplatkoch

Dôvodom, prečo mnoho podielových fondov neprekonáva ETF fondy, sú práve poplatky. Ukážeme si to na príklade amerických akciových fondov.

Na obrázku je výpis z podielového fondu amerických akcií AMUNDI FUNDS US PIONEER FUND – A USD. Celkové ročné náklady fondu (TER) tvoria až 1,75 %.

podielové fondy

Pre porovnanie, pri ETF fonde IShares Core S&P 500 vidíme celkové ročné náklady fondu na úrovni 0,07 %.

ETF fondy

Zdroj: https://www.ishares.com/uk/individual/en/products/253743/ishares-sp-500-b-ucits-etf-acc-fund

Prečo je ročný poplatok za podielový fond na úrovni 1,75 %, keď ETF má poplatok iba 0,07 %? Poplatok za správu fondov si účtujú portfólio manažéri fondov. Manažér podielového fondu si platí tím analytikov, s ktorými vyberá akcie fondu, na rozdiel od neho manažér ETF fondu nakúpi podiely podľa indexu, takže má oveľa nižšie náklady. Kto teda je výkonnosťou úspešnejší?

Porovnanie výkonnosti fondov

Benchmark

Benchmark. Zdroj: https://www.amundi.com/globaldistributor/product/view/LU1883872415

Tzv. Benchmarkom, teda v ľudskej reči porovnávateľom pre výkonnosť AMUNDI FUNDS US PIONEER FUND je práve S&P500 Index. Môžeme si tak všimnúť, že ETF Index S&P500 má oveľa nižší poplatok a zároveň výkonnosťou prevyšuje podielový fond. Práve preto sú nízkonákladové ETF výhodnejšie.

Príklad: Predstavte si, že investujete 100 eur počas 30 rokov

Aký vplyv majú poplatky na vašu investíciu? Predstavte si, že budete investovať 100 eur počas 30 rokov a rátame so zhodnotením na úrovni 8 % p.a. 

  • od ročného výnosu odrátame ročný poplatok
  • v prípade podielového fondu je to 1,75 % – čiže nám ostane zhodnotenie 6,25 %
  • v prípade ETF odrátame poplatok 0,07 % a ostane nám zhodnotenie 7,93 %

Fingo.sk investovanie kalkulačka

Pri rovnakom vklade 36 000 eur bude rozdiel v nasporenej sume až 42 000 eur. Investovaním do podielových fondov totiž predstavuje nasporená suma 105 940 eur, v prípade ETF fondov to bude až 147 900 eur.

Vybrali by ste si zhodnotenie vašej investície na úrovni 6,25 % alebo 7,93 %?

Zdroj: https://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/sporenie

Zdaňovanie fondov

V minulosti boli ETF fondy z pohľadu zdanenia výrazne zvýhodnené, keďže na rozdiel od podielových fondov boli oslobodené od zdanenia. ETF sa totiž berú ako verejne obchodovateľné cenné papiere (podobne ako akcie) a ak dodržíte podmienku ich držania po dobu viac ako 1 rok, je táto investícia oslobodená od zdanenia.

Po zmene legislatívy sa tento rozdiel výrazne zmiernil, keďže po novom sú už od zdanenia oslobodené aj podielové fondy, hoci nie po roku držania, ale až po 3 rokoch.

Do ETF môžete investovať od 10 eur mesačne

Čísla hovoria samé za seba. Práve preto naši klienti investujú do ETF fondov.

Investovať do ETF fondov môžete už od 10 eur mesačne. Nespoliehajme sa len na štát, že sa o nás postará, ale budujeme si vlastnými investíciami lepšiu a dôstojnejšiu budúcnosť.

Ak chcete efektívne investovať aj vy, zavolajte nám do FinGO.sk na 0800 60 10 60, alebo nám zanechajte vaše kontaktné údaje a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články