Fingo radí Neživotné poistenie Poistenie majetku

Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti: 7 rád, ako na to


rodina v novom dome

Bez poistenia nehnuteľnosti hypotéku nenačerpáte. Ale to neznamená, že ho treba brať len ako povinnosť. Poistenie v prvom rade slúži na to, aby vás finančne chránilo pri nečakaných škodách spôsobených požiarom, povodňou, víchricou či ťarchou snehu, ale napríklad aj pred vandalmi alebo zlodejmi. Na čo všetko myslieť, keď sa chcete poistiť naozaj kvalitne? 

V článku sa dočítate:

  • Prečo nestačí poistiť byt na výšku hypotéky
  • Ako si správne stanoviť poistnú sumu bytu či domu
  • Aké rozdiely sú v rôznych poistných produktoch poisťovní
  • Prečo si treba skontrolovať staršiu zmluvu a čo je to podpoistenie
  • Ako si porovnať ponuky poisťovní a vybrať najlepšie poistenie na trhu

7 rád o poistení nehnuteľnosti a domácnosti

1. Nestačí sa poistiť len na výšku hypotéky 

Mnoho ľudí si myslí, že stačí ak si poistia byt alebo dom len na výšku hypotéky, ktorú im poskytla banka. Ale to je nesprávne uvažovanie. Takáto poistka vás dostatočne neochráni a vaša nehnuteľnosť bude podpoistená. V prípade poistnej udalosti, kedy môžete prísť aj o celý svoj majetok, vám budú chýbať peniaze a môžete skončiť vo finančných problémoch.  

Príklad: Ak si kupujete byt za 200 000 €, ale banka vám poskytne úver napríklad len 150 000 €, nestačí si uzavrieť poistku len na poistnú sumu 150 000 €. Výška poistného krytia má zodpovedať aktuálnej hodnote vášho majetku, za ktorú si ho viete zadovážiť, čiže v tomto prípade za 200 000 €.

2. Poistite si nehnuteľnosť, domácnosť aj zodpovednosť za škodu

Myslite aj na to, že kvalitné a komplexné poistenie vášho bytu či domu má obsahovať tri zložky – poistenie nehnuteľnosti, poistenie domácnosti a poistenie zodpovednosti za škodu. Každé z týchto poistení plní svoj účel a vzťahuje sa na iné nečakané situácie, ktoré poškodia váš majetok.

Jedno poistenie napríklad pokryje škody na poškodenej streche a múroch vášho domu, iné sa bude vzťahovať na vybavenie obývačky či kuchyne, no a ďalšie zas pokryje škody, ktoré nechtiac spôsobíte susedom alebo okoloidúcim.

Takže keby ste si poistili len nehnuteľnosť (čo je povinnosťou pri čerpaní hypotéky), riskujete, že mnohé škody budete musieť platiť z vlastného vrecka.  

TIP: Viac o rozdieloch v jednotlivých zložkách poistenia – o poistení nehnuteľnosti, domácnosti aj zodpovednosti za škodu, si môžete prečítať v našom blogu Na čo slúži poistenie nehnuteľnosti

3. Zvážte, proti akým rizikám chcete byť chránení  

Pri výbere vhodného poistenia si dobre premyslite rozsah krytia, čiže proti akým rizikám chcete svoj majetok ochrániť. Či pôjde napríklad len o prírodné živly ako je víchrica, povodeň a záplava, blesk, požiar a ďalšie, alebo chcete byť chránení aj pred ďalšími neočakávanými a nepríjemnými situáciami – môže ísť o krádeže, vandalizmus, skrat a prepätie, rozbitie skla a podobne. 

Dobre vedieť: Sú poisťovne, ktoré majú riziká konkrétnych prírodných živlov už v základnom balíku, taktiež sú poisťovne, kde si viete napríklad riziko povodne a záplavy samostatne pripoistiť alebo sú aj poisťovne, kde sú tieto riziká obsiahnuté len v tých vyšších, a teda aj drahších balíkoch. Rozdiely v poistnom krytí samozrejme vplývajú aj na cenu poistenia. Aj to, voči ktorým rizikám sa viete poistiť, záleží od každej poisťovne aj od konkrétneho poistného balíka, ktorý si vyberiete. 

TIP: Preto výber vhodnej poisťovne a produktu nepodceňujte a využite vedomosti skúseného finančného sprostredkovateľa. Možnosti poistenia si môžete rýchlo porovnať aj v našej praktickej kalkulačke na poistenie majetku.

fingo kalkulačka poistenie nehnuteľnosti a domácnosti

4. Ako si stanovíte výšku poistného krytia

Pri uzatváraní poistenia je veľmi dôležité správne určiť výšku poistného krytia – jednoducho povedané stanoviť, na akú hodnotu chcete vašu nehnuteľnosť a domácnosť poistiť. Vyhnite sa tomu, že poistná suma nebude zodpovedať hodnote domu, bytu či chalupy, teda bude nižšia alebo bude naopak zbytočne nadhodnotená. 

Na toto nezabúdajte ani po rokoch, lebo poistku si treba raz za čas skontrolovať a zaktualizovať. Ako na to?

Dobre vedieť: Pri byte jeho aktuálnu hodnotu zistíte napríklad porovnaním cien podobných bytov vo vašej lokalite, stačí si preklikať zopár realitných portálov. Prípadne sa môžete riadiť všeobecnou hodnotou uvedenou v znaleckom posudku bytu, ktorý nie je starší ako 2 roky. Pri dome si skúste prerátať, za akú sumu by ste ho v súčasnosti vedeli postaviť. Alebo ak máte na dom vyhotovený znalecký posudok, ktorý nie je starší ako 2 či 3 roky, môžete pri ňom vychádzať z východiskovej hodnoty.

TIP: Aj so správnym nastavením poistnej sumy vám pomôže skúsený finančný sprostredkovateľ. Zavolajte nám do FinGO.sk na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt a my sa vám ozveme. 

5. Staršiu poistnú zmluvu radšej skontrolujte    

Ako sme už naznačili vyššie, ak máte uzavreté staršie poistenie, požiadajte odborníka, nech ho skontroluje. Môže totiž obsahovať nízke poistné sumy, prípadne len jednu či dve zložky poistenia. Tým pádom by ste sa mohli dožiť nepríjemného prekvapenia a v prípade poistnej udalosti sa dostať do finančných problémov. 

Príklad: Uvedieme si to na príklade poisteného rodinného domu, ktorý poškodí povodeň alebo záplava. Pri nečakanej živelnej udalosti, ktorých je v poslednej dobe pre klimatické zmeny veľa, môžete zistiť, že vás vaša poistná zmluva reálne neochráni. Platili ste si ju celé roky, ale zbytočne. 

Prečo? V tom lepšom prípade bude obsahovať aj riziko povodne a záplavy, avšak môže mať nesprávne alebo nedostatočne nastavenú poistnú sumu pre nehnuteľnosť alebo pre domácnosť. Prípadne sa krytie v rámci vašej zmluvy vzťahuje len čisto na stavbu alebo len na zariadenie domácnosti.

TIP: Preto neváhajte a oslovte našich odborníkov, ktorí vám zmluvu skontrolujú bezplatne.

6. Nepodceňujte podpoistenie, ukrýva problémy

Určite ste už počuli o podpoistení, ktoré býva jedným z najčastejších problémov starších poistných zmlúv. Aby ste sa mu pri poistení bytu, domu alebo chalupy vyhli, aj toto si môžeme vysvetliť na príklade. 

Príklad: Pre ilustráciu si predstavme, že ste si pred 5 rokmi kúpili byt za 130 000 eur, ktorý ste si poistili na túto sumu. Lenže ceny nehnuteľností raketovo vzrástli a váš byt dnes môže mať aj o 30 % vyššiu hodnotu. V bytovke dôjde k požiaru, váš byt je zničený, v tom lepšom prípade len vydymený a škoda sa vyšplhá na niekoľko-tisíc eur.

Môže sa stať, že vám poisťovňa nepreplatí celú škodu, ale len pomernú časť, nakoľko poistná suma nezodpovedá aktuálnej hodnote vášho bytu.

7. Uzatvorte si cenovo výhodné poistenie

Či už potrebujete poistenie na novú nehnuteľnosť alebo už poistku máte a chcete si ju skontrolovať a porovnať s aktuálnymi ponukami na trhu, nezabúdajte, že produkty poisťovní sa líšia rozsahom krytia, aj cenovo.

  • Rozdiely sú aj v poistných limitoch, možnostiach pripoistení ako sú napríklad domáci miláčikovia, bicykel a elektrobicykel, záhrada alebo náhrobný kameň, a takisto aj v rozsahu asistenčných služieb. 
  • Preto si nezisťujte možnosti poistenia len v jednej poisťovni, ale urobte si prieskum naprieč celým trhom.
  • Ponuky v poisťovniach si môžete rýchlo a jednoducho porovnať zadaním základných údajov do našej kalkulačky.
  • Na rozdiel od banky vám vieme objektívne porovnať a odporučiť to najvýhodnejšie poistenie z celého na trhu. 
  • Naši makléri z FinGO.sk vám nastavia poistné sumy a rozsah poistného krytia tak, aby vaše poistenie bolo kvalitné, cenovo výhodné a aby vás chránilo pre všetky situácie, ktoré sa vám môžu prihodiť.

Zavolajte nám do FinGO.sk na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a my sa vám ozveme. 

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články