Fingo radí Investície

3.pilier – aké má výhody a čo o ňom treba vedieť


mince dôchodca

Prispievate si do tretieho piliera? Potom vám čoskoro z doplnkovej dôchodkovej spoločnosti (DDS) príde výpis z vášho sporiaceho účtu. Ak máte zmluvu uzavretú po roku 2014, DDS vám pošle aj potvrdenie o zaplatených príspevkoch, ktoré doložíte k daňovému priznaniu. Môžete tak ušetriť na dani, čo je jednou z výhod tretieho piliera.

V článku sa dočítate: 

  • Prečo si skontrolovať výpis z 3. piliera
  • Aké fondy si zvoliť podľa vášho veku
  • Koľko môžete ušetriť na daniach
  • Komu sa 3. pilier najviac oplatí
  • Kedy môžete vybrať nasporené peniaze
  • Ako sa ešte pripraviť na dôchodok

Do tretieho piliera si na Slovensku dobrovoľne prispieva takmer 950-tisíc sporiteľovSlúži na to, aby sme si vytvorili doplnkový zdroj príjmu, ktorý neskôr využijeme pri odchode do penzie. Spoliehať sa len na dôchodok zo Sociálnej poisťovne je pri súčasnom nastavení dôchodkového systému na Slovensku riskantné, a tak sa na starobu musíme zabezpečiť aj inak.

Je pravda, že 3. pilier nedosahuje také výnosy ako priame investície cez podielové alebo ETF fondy. No aj vďaka tomu, že si v ňom nemôžete zrušiť svoje konto hneď pri prvom zaváhaní, vytvoríte sa postupne väčší objem peňazí, s ktorými si na dôchodku prilepšíte.

Môžete využiť nielen zhodnotenie fondov, ale najmä daňovú úľavu a zamestnanci aj príspevky zamestnávateľa. Čím viac rôznych zdrojov príjmu si pred odchodom do dôchodku zabezpečíte, tým vyššia je vaša šanca na dôstojnú starobu bez finančných problémov

Skontrolujte svoj výpis z 3. piliera

Vo výpise z tretieho piliera nájdete informácie o tom, koľko peňazí máte nasporených, v akých fondoch ich máte zainvestované a ako sa vám zhodnocujú.

Čo sa nachádza vo výpise

  • Výpis sa väčšinou skladá z dvoch častí. Nájdete v ňom základný prehľad o vašej zmluve a prognóze nasporenej sumy na dôchodku a v druhej časti sú podrobne rozpísané transakcie na vašom účte sporenia za minulý rok.
  • Základný prehľad obsahuje údaje o tom, koľko ste mali v 3. pilieri nasporených prostriedkov k 1. 1. 2022, koľko vám pribudlo v priebehu roka a aká je vaša nasporená suma k 31. 12. 2022.  
  • Ďalšou veľmi dôležitou a podstatnou časťou výpisu je podrobný prehľad fondov, v ktorých máte zainvestované peniaze a údaje o ich výkonnosti, teda ako vám vaše fondy zhodnocovali peniaze. 
  • Ak pracujete ako zamestnanec a na tretí pilier vám prispieva aj zamestnávateľ, v podrobnejšom popise transakcií máte vypísané zvlášť príspevky od zamestnávateľa a zvlášť tie vaše.   
  • Na záver nájdete aj informácie o odplate, nákladoch a poplatkoch, ktoré si vaša DDS zúčtovala za správu a riadenie vášho účtu doplnkového dôchodkového sporenia. 

TIP: V zmluve sa oplatí skontrolovať a v prípade potreby doplniť aj oprávnenú osobu, ktorá v prípade úmrtia sporiteľa dostane nasporené peniaze. Úspory z tretieho piliera vďaka tomu budú vyplatené rýchlejšie, bez zdĺhavého čakania na dedičské konanie.

Aké fondy si zvoliť

Posvieťte si vo svojom výpise najmä na fondy, do ktorých DDS investuje vaše príspevky. Rovnako ako v 2. pilieri, aj v 3 pilieri si môžete vybrať z rôznych typov fondov – obvykle sú to konzervatívny, vyvážený, akciový alebo indexový. Vybrať si môžete buď jeden z nich alebo kombináciu dvoch fondov.

  • Ak ste mladší a do dôchodku vám ostáva viac ako 10 rokov, odporúčame vám kombináciu indexového alebo rastového fondu, v ktorých vaše prostriedky zhodnotíte najvýhodnejšie. 
  • U starších klientov, ktorým ostáva do dôchodku kratší sporiaci horizont ako 10 rokov, je zas vhodnejšie peniaze investovať do konzervatívneho alebo vyváženého fondu.  

TIP: Tak ako môžete zmeniť samotnú DDS-ku, môžete vo svojej zmluve 3. piliera raz za rok zmeniť aj nastavenie svojich fondov. Obráťte sa na FinGO.sk investičných špecialistov, ktorí vám vašu zmluvu radi skontrolujú a ak bude potrebná zmena, poradia vám, čo je vhodné upraviť.   

    Pozor! Ak si na dôchodok sporíte aj v 2. pilieri, v januári vám prišiel aj výpis od dôchodkovej správcovskej spoločnosti (DSS). Aj ten si dobre prekontrolujte.

    Vláda totiž v roku 2013 prehodila všetky úspory ľudí v 2. pilieri do garantovaného fondu. Mnoho Slovákov si túto zmenu ani nevšimlo, a tak nevedia, že ich výnosy v súčasnosti trpia. 

    Okrem nastavenia fondov si vo výpise z druhého piliera skontrolujte, či vám DSS správne pripísala príspevky za všetky mesiace, kedy ste platili odvody, ale aj to, či máte v zmluve uvedenú oprávnenú osobu. Prečo je to dôležité, si môžete prečítať v našom článku. 

    Využite daňové zvýhodnenie

    Ak ste do 3. piliera vstúpili po 1. 1. 2014, príde vám spolu s výpisom od DDS aj Potvrdenie o prijatých platbách. Keďže asi najväčšou výhodou 3. piliera je daňové zvýhodnenie, práve toto tlačivo vám poslúži ako doklad pre vášho zamestnávateľa pri vypĺňaní daňového priznania.

    TIP: Ak ste tak ešte neurobili, potvrdenie odovzdajte na mzdové oddelenie v práci alebo ak si daňové priznanie podávate sami, priložte ho ako prílohu.

    Pozor, ak ste do 3. piliera vstúpili do 31. 12. 2013, na daňovú úľavu nemáte nárok a platia pre vás aj iné pravidlá pri nároku na doplnkový dôchodok. Ak chcete využiť všetky aktuálne výhody tretieho piliera, stačí podpísať dodatok k vašej zmluve, ktorým akceptujete podmienky platné od 1. 1. 2014.

    Koľko môžete ušetriť na dani

    Vďaka daňovému zvýhodneniu si môžete odpočítať od základu dane sumu všetkých príspevkov, ktoré ste si poslali do 3. piliera za celý minulý rok. Ale len do výšky 180 eur – to je maximálna hranica, ktorú stanovuje zákon a pri tejto výške príspevkov dokážete ušetriť na dani 34,20 eura.

    Zároveň platí, že daňový bonus sa ráta len z príspevkov, ktoré ste si do 3. piliera poslali vy sami, teda nie z príspevkov od vášho zamestnávateľa. Odporúčame si preto sporiť do 3. piliera aspoň 15 eur mesačne. Takto sa vám za celý rok nazbierajú príspevky vo výške 180 eur.

    Prispievať si môžete aj vyššiu čiastku, avšak stále platí, že daňovú úľavu si môžete uplatniť len do výšky 180 eur. Ak máte voľné finančné prostriedky, ktoré by ste si radi odkladali na dôchodok, môžete ich investovať aj do zlata.

    TIP: Keby sme sporenie v treťom pilieri porovnali s investovaním do ETF fondov, s tretím pilierom sú spojené vyššie poplatky a zisk podlieha zdaneniu. Preto neodporúčam prispievať do 3. piliera vyššie čiastky, napríklad 50 eur či 100 eur mesačne a radšej ich investovať do spomínaných ETF, ktoré sú spojené s nižšími poplatkami, dosahujú vyššie zhodnotenie a po roku sú oslobodené aj od zdanenia.

    Komu sa 3. pilier najviac oplatí

    Tretí pilier je teda doplnkové sporenie na dôchodok, ktoré je dobrovoľné. 

    • Prispievať si doňho môžete ako fyzická osoba, ak ste zamestnanec, ale aj živnostník či konateľ spoločnosti
    • Túto možnosť majú aj dohodári, študenti, či nezamestnaní, ktorým tiež stačí posielať po 15 eur mesačne, aby si ročne nazbierali 180 eur a mohli si z nich uplatniť maximálny daňový bonus.  
    • 3. pilier je rozhodne najvýhodnejší pre zamestnancov, ktorým doňho prispieva aj ich zamestnávateľ. 
    • Veľa firiem túto možnosť poskytuje ako benefit, keďže je to výhodné aj pre nich. Zamestnávateľ si totiž môže svoje príspevky odpočítať z daní až do výšky 6 % z vymeriavacieho základu každého zo zamestnancov. 
    • Výšku príspevku určujú zamestnávatelia v kolektívnej zmluve a často ide o konkrétne percento zo mzdy zamestnanca.
    • Niektoré firmy povedia, koľko eur si má sporiť zamestnanec, aby mal nárok na príspevok aj od zamestnávateľa. Ak si napríklad budete posielať do 3. piliera 5 eur mesačne, firma vám prispeje ďalších 25 eur.

    Výška príspevku je na dohode medzi zamestnancom a zamestnávateľom. No aj keby vám zamestnávateľ do 3. piliera neprispieval, kvôli daňovému bonusu sa doplnkové dôchodkové sporenie určite oplatí aj vám.

    TIP: Výhodou je aj to, že zamestnanci príspevky od zamestnávateľov nemôžu vybrať z 3. piliera skôr ako pri odchode do dôchodku. Vďaka tomu sa zvyšuje šanca, že reálne budete mať určitú čiastku nasporenú a pripravenú na dôchodok.

    Pozor! Sú aj skupiny ľudí, pre ktorých je účasť v III. pilieri povinná. Ide o povolania, ktoré spadajú do rizikovej kategórie 3 a 4, a taktiež sú zamestnávatelia povinní prispievať za tanečných umelcov a hráčov na dychový nástroj. 

    Kedy môžete vybrať nasporené peniaze

    Nasporené peniaze z 3. piliera si môžete vybrať aj skôr ako pri odchode do dôchodku. Môžete tak urobiť najskôr po 10 rokoch od trvania zmluvy, ďalší výber potom môžete zrealizovať po ďalších 10 rokoch a tak ďalej. Takýmto výberom vaša zmluva doplnkového dôchodkového sporenia nezaniká a pokračuje ďalej. Ale dôchodok je dlhodobý projekt, preto na tieto úspory nesiahajte ak to nie je naozaj nevyhnutné

    Ako sme už uviedli vyššie, prostriedky, ktoré do 3. piliera prispieva zamestnávateľ, si môžete vybrať až pri odchode do dôchodku. Nárok na doplnkový dôchodok vám vznikne spolu s nárokom na starobný alebo výsluhový starobný dôchodok vyplácaný Sociálnou poisťovňou.

    S prípravou na dôchodok nečakajte

    • Ak teda už tretí pilier máte, skontrolujte si svoj výpis, nastavenie fondov a posielajte si aj v tomto roku na svoj sporiaci účet aspoň 15 eur mesačne.
    • Ak ho ešte nemáte, určite sa naň opýtajte v práci a zistite, či vaša firma doňho neprispieva zamestnancom.
    • Vstup do 3. piliera nie je podmienený vekom do 35 rokov tak ako je to v prípade 2. piliera. Aj štyridsiatnici alebo päťdesiatnici si môžu uzavrieť tretí pilier, aby mohli využiť jeho daňovú úľavu a ak sú zamestnaní, tak aj príspevky od zamestnávateľa.
    • Keby ste sa chceli poradiť aj ohľadom 2. piliera alebo zistiť viac aj o iných investičných príležitostiach vhodných na sporenie na dôchodok, stavte na nezávislého finančného sprostredkovateľa. 
    • Aj pri sporení na dôchodok platí, že čím skôr začnete, tým väčší výnos môžete očakávať.

    Aby ste si mohli dovoliť slušnú starobu a svoj dôchodok si naozaj užívať, myslite naň už dnes. Ideálne je začať si sporiť hneď ako sa zamestnáte, no ak ste aj pár rokov zmeškali, nič sa nedeje.

    Na našej internetovej stránke nájdete aj praktický porovnávač investovania. V závislosti od výšky mesačného vkladu a dĺžky zhodnocovania úspor vám okamžite porovná možnosti výhodného investovania naprieč celým trhom. Alebo sa obráťte na skúsených investičných špecialistov z FinGO.sk, ktorých nájdete na celom Slovensku.

    Stačí ak nám zavoláte 0800 60 10 60 alebo nám zanecháte vaše údaje vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

      Kategórie

      Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

      Mohlo by vás zaujímať

      Najčítanejšie články

      Najnovšie články