Neživotné poistenie

Viete, že ak nabúrate služobné auto alebo spôsobíte inú škodu v práci, môžu vám siahnuť na 4 platy?


Havária na firemnom aute, poškodený tovar pri prekládke, rozbitý notebook. Aj v práci sa stávajú nešťastné udalosti a môžu sa prihodiť komukoľvek z nás. Menšie škody uhradíte za pár stovák, ale tie väčšie dosahujú aj desiatky tisíc eur. Viete, že v podobnej situácii vám môže pomôcť poistenie zodpovednosti zamestnanca za škodu spôsobenú zamestnávateľovi?

Aké škody sa stávajú na pracovisku

V zamestnaní sa každý nechtiac môže dopustiť chyby a spôsobiť tak menšiu či väčšiu škodu. Najčastejšie sa stretávame s nabúranými služobnými vozidlami, k škodám dochádza aj pri prekládkach tovaru v skladoch alebo pri výrobných linkách.

No aj administratívny pracovník môže omylom objednať chybné množstvo alebo iný materiál, a spôsobiť tak firme nielen časovú, ale aj finančnú stratu. Pri poistení zodpovednosti zamestnanca môže ísť naozaj o rôzne nečakané situácie a ich riziko si často uvedomíme, až keď sa stanú.   

Za spôsobenú škodu si zamestnávateľ môže vymáhať až 4 platy

Málo ľudí si však uvedomuje, že firma v prípade zavinenia škody môže siahnuť na ich mzdu. Podľa zákonníka práce zamestnávateľ od zamestnanca môže žiadať náhradu škody do výšky 4-násobku priemerného mesačného zárobku.

Príklad: Ak by ste spôsobili škodu za 10 000 eur a zarábate 800 eur, zamestnávateľ od vás môže požadovať náhradu škody do výšky 3 200 eur.

Pri zamestnancoch štátnej služby ak hovoríme napríklad o policajtoch, colníkoch či hasičoch, je maximálny limit náhrady škody 3-násobok služobného platu. Špecifickou skupinou sú aj dohodári, ktorí môžu prísť maximálne o tretinu dohodnutej odmeny.

Ako funguje poistenie zodpovednosti zamestnanca za škodu

Na ochranu v podobných situáciách slúži poistenie zodpovednosti zamestnanca za škodu spôsobenú zamestnávateľovi. Ak by ste spôsobili škodu a boli by ste poistený, poisťovňa udalosť prešetrí a náhradu škody vyplatí zamestnávateľovi. Vy zaplatíte len dohodnutú spoluúčasť, ktorá je štandardne 10 %, minimálne vo výške 33 eur.

Pozor, sú aj situácie, kedy ani poistenie nepomôže a vy by ste museli uhradiť celú skutočnú výšku škody.

  • Poistenie sa nevzťahuje na zodpovednosť za schodok na zverených hodnotách alebo zodpovednosť za stratu zverených predmetov.
  • Poistenie sa taktiež nevzťahuje na situácie, kedy škoda vznikne úmyselne, pod vplyvom alkoholu alebo po požití omamných či psychotropných látok.

Kde je poistenie zamestnanca povinné

Poistenie zodpovednosti zamestnanca využíva čoraz viac ľudí. Dôvodom je určite vyššia informovanosť ľudí, ale aj inflácia, ktorá sa premietla do vyšších cien tovarov. Zdraželi aj služobné autá či iný majetok, a tým pádom narástli aj škody, ktoré môžu vzniknúť na majetku firiem.

Pre niektorých zamestnancov je táto poistka aj povinnosťou. Mnohé firmy totiž nástup do pracovného pomeru podmieňujú uzavretím poistenia. Ide najmä o veľké výrobné podniky, veľkosklady, supermarkety, dopravné či kuriérske spoločnosti alebo o autopredajcov.

Je  potrebné si uvedomiť, že poistenie chráni nielen zamestnanca, ale aj samotného zamestnávateľa, ktorý sa po poistnej udalosti nemusí báť žiadať o náhradu škody.

Koľko stojí poistenie zodpovednosti zamestnanca

Ak by ste chceli vedieť, koľko za poistenie zodpovednosti zamestnanca zaplatíte, v každej poisťovni pochodíte inak. Ponuky poistenia, poistné krytie a takisto ceny sú v poisťovniach rôzne.

  • Niektoré poisťovne pri výpočte poistného zohľadňujú aj to, aký typ práce zamestnanec vykonáva.
  • V nich si drahšiu poistku uzavrie kamionista, vodič vysokozdvižného vozíka alebo manipulačný pracovník v sklade, u ktorých hrozí vyššie riziko spôsobenia škody.
  • V iných poisťovniach pri cene zohráva rolu aj vek poisteného. Starší a skúsenejší pracovníci zaplatia menej.

Príklad – zamestnanec s priemernou mzdou: Pri priemernej mzde 1400 eur odporúčam, aby sa klient poistil na štvornásobok svojho hrubého príjmu, čiže na poistnú sumu 5 600 eur. Ak pracuje napríklad ako obchodný zástupca, ročné poistné ho môže stáť od 110 do 131 eur v závislosti od poisťovne.

Príklad – študent na brigáde: Ak si študent nájde napríklad brigádu v supermarkete za mesačnú odmenu 600 eur, zodpovedá za škodu vo výške 200 eur. Poistenie si môže uzavrieť aj na dohodnutú dobu dĺžky brigády, napríklad na mesiac. Cena takéhoto poistenia je približne 15 eur, čiže aj pre študenta to môže byť zaujímavé.

Poistenie je dôležité nielen v práci, ale aj doma. Ak sa chcete dozvedieť, ako si poistiť nehnuteľnosť, prečítajte si blog: Poistenie nehnuteľnosti a domácnosti: 7 rád ako na to

Chcete mať najvýhodnejšie poistenie na trhu?

Zaujalo vás poistenie zodpovednosti zamestnanca? Ideálne je, ak sa pri výbere poistenia poradíte so skúseným špecialistom, ktorý vám dokáže porovnať cenové ponuky viacerých poisťovní.

Ak sa chcete výhodne poistiť, obráťte sa na našich maklérov z FinGO.sk. Radi vám pomôžu, a to aj s poistením vášho súkromného majetku, napríklad auta, domu alebo bytu. 

Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte vaše kontaktné údaje vo formulári nižšie a spojíme vás so skúseným finančným maklérom vo vašom okolí.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články