Fingo radí Investície Osobné financie

Máte ešte vkladnú knižku či termínovaný vklad? Zbavte sa ich, zbytočne strácate peniaze


Máte doma ešte starú vkladnú knižku? Možno vám na nej sporia vaši rodičia a vy o tom ani neviete… Tisícky Slovákov ešte stále využívajú “prehistorické” bankové sporiace produkty, hoci ich výhodnosti už dávno odzvonilo. Ešte horšie je, že ich peniaze takto zbytočne požiera inflácia. Ako zrušiť starú vkladnú knižku a kde zhodnocovať peniaze efektívne? 

Vaše peniaze požiera inflácia 

Najväčšou finančnou chybou je, ak všetky vaše peniaze vrátane väčších úspor nechávate ležať len na vašom bežnom či sporiacom bankovom účte, alebo na spomínanej vkladnej knižke a termínovanom vklade.

Tieto finančné produkty už niekoľko rokov nezhodnocujú peniaze tak, aby prekabátili aspoň infláciu, ktorá vyjadruje mieru zdražovania tovarov a služieb a aktuálne sa šplhá k rekordným 4 %. Peniaze uložené na bankových produktoch s minimálnym až nulovými úročením inflácia doslova “požiera”, strácajú kúpnu silu a po rokoch si za ne kúpite menej. Preto treba starú vkladnú knižku alebo termínovaný vklad zrušiť, peniaze vybrať a vhodne ich investovať,” opisuje investičný analytik František Burda z FinGO.sk.

PRÍKLAD: Pokiaľ ste mali napríklad za posledných 5 rokov uložených na vkladnej knižke 1000 eur, tak každý rok stratili na hodnote a môžeme povedať, že si za nich kúpite oveľa menej. Po odpočítaní inflácie za 5-ročné obdobie totiž majú tieto peniaze reálnu hodnotu len 883 eur. Celková inflácia za posledných 5 rokov bola vo výške 12,2 %. 

TIP: V tomto článku nižšie sa dočítate aj to, kam sa v súčasnosti oplatí investovať vyššie sumy peňazí.  

Ako postupovať pri zrušení vkladnej knižky či iných starších a dnes už nevýhodných sporiacich produktov v rozhovore pre TV Pravda odpovedá František Burda, investičný analytik FinGO.sk.

Kam s peniazmi z vkladnej knižky? 

Vhodné investičné riešenia na uloženie vyšších obnosov peňazí závisia hlavne od toho, či chcete mať vaše peniaze poruke alebo ich budete potrebovať o 5 rokov, prípadne až o 20 rokov. Ide o tzv. investičný horizont pri investovaní. „Dnešná doba ponúka naozaj množstvo príležitostí, ako môžete peniaze ďalej zhodnotiť. Na slovenskom trhu nájdete produkty od konzervatívnejších s výnosom okolo 3 % až po rizikovejšie, ktoré dosahujú 6 alebo aj viacpercentné výnosy,” radí František Burda.

  • Infláciu vie prekonať akciový trh a aktuálne môžete na Slovensku investovať aj do indexových fondov (ETF). Ide o pasívne investovanie s efektívnejšou správou portfólia, na ktorom vďaka viacerým výhodám oproti iným formám investovania môžete získať viac.
  • Dlhodobo nestrácajú hodnotu aj peniaze uložené v investičnom zlate – napríklad v zlatých minciach či tehličkách.
  • Ešte lepšie urobíte, ak vaše prostriedky diverzifikujete, teda rozdelíte do viacerých investičných nástrojov. 
  • Ďalšie užitočné rady, kam sa oplatí investovať vyššiu sumu peňazí, nájdete aj v našom staršom blogu.  

Prvý krok? Oslovte skúseného odborníka

Pokiaľ by ste s peniazmi z vkladnej knižky ostali len v banke, dostanete tam ponuku investovania len do fondov, ktoré banka ponúka. Vaše možnosti tak budú obmedzené. 

„Ak sa rozhodne poradiť so skúseným finančným sprostredkovateľom, ten vám môže predostrieť oveľa širšiu paletu investičných produktov. Takto bude váš rozhľad oveľa širší a môžete si vybrať tú najefektívnejšiu možnosť investovania,” dodáva odborník. 

Fingo.sk investovanie kalkulačka

TIP: Fundovaní finanční sprostredkovatelia z FinGO.sk vám dokážu veľmi rýchlo porovnať podmienky, zhodnotenie a poplatky vo viacerých investičných spoločnostiach. 

Zavolajte nám na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte kontakt vo formulári nižšie a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články