Investície Pandémia

5 dôvodov, prečo investovať do zlata


zlaté mince investovanie

Záujem o nákup investičného zlata rekordne stúpol. Dôvodom je vojna na Ukrajine, ktorá rozhádzala finančné trhy. Kým akciové trhy prudko padajú, zlato ukazuje svoju silu a rastie. Správa sa teda presne tak, ako sa od neho očakáva a upokojuje investorov, ktorí ho majú vo svojom portfóliu. Pravidelné sporenie do zlata je výhodné a dostupné pre každého. Slováci si takto bežne sporia aj na dôchodok či pre deti. Prečítajte si hlavné dôvody, prečo sa zlato oplatí aj vám.

V článku sa dočítate:

  • Zlato si udržiava hodnotu v čase
  • Je dostupné takmer pre každého
  • Nástroj na diverzifikáciu portfólia
  • Zlato má vysokú likviditu
  • Môžete ho ľahko skladovať
  • Prečo sa pri zlate poradiť s FinGO.sk 

Pri investovaní vždy platí, aby sme rozumne rozkladali svoje úspory a nevsádzali všetko na jednu kartu. Už aj počas pandémie si mnohí investori uvedomili význam zlata, ktoré si tak ako aj dnes, počas prudkých výkyvov drží svoju hodnotu a chráni naše financie. Aj vlaňajšok bol pre zlato úspešný a posledný obchodný deň roku 2021 zlato zakončilo s cenou 1820,10 dolárov za uncu.

No 24. februára 2022, po vypuknutí vojny na Ukrajine cena zlata v rannej aukcii prerazila 1968 dolárov za uncu, čiže hodnota jednej unce vzrástla o 148 dolárov.

Vďaka možnosti pravidelného sporenia už od pár desiatok eur mesačne sa zlato stáva stále populárnejšie aj pre malých investorov z radov „bežných“ ľudí. Prečítajte si päť argumentov, prečo by ste do zlata mali investovať aj vy.

TIP: Viac podrobností o investovaní do zlata vám radi vysvetlia aj naši investiční špecialisti z FinGO.sk.

1. Zlato si udržiava hodnotu v čase 

Investori kupujú investičné zlato nie kvôli rýchlemu zbohatnutiu, ale kvôli dlhodobej ochrane majetku pred znehodnotením. Peniaze totiž časom strácajú svoju hodnotu.

To znamená, že za tie isté peniaze si v budúcnosti budete môcť kúpiť menej tovarov a služieb, ako si môžete kúpiť dnes. Môže za to inflácia, ktorá znižuje hodnotu peňazí v čase. Zlato si naopak svoju hodnotu v čase uchováva.

2. Zlato je dostupné takmer pre každého

Ak chcete investovať do zlata, nepotrebujete mať k dispozícii veľký kapitál. Táto investícia je ľahko dostupná takmer pre každého, pretože do zlata môžete investovať už od 25 eur mesačne. Takýmto spôsobom môžete investovať napríklad do uncovej zlatej mince „Viedenskí filharmonici“, ktorú ponúka spoločnosť Golden Oak Trust.

  • Prostredníctvom sporiaceho programu si do mincí sporíte priebežne, po čiastkach, ktoré si môžete dovoliť.
  • Akonáhle si nasporíte na jednu mincu, automaticky vám bude bezpečne doručená domov.
  • Zlato, ktoré takýmto spôsobom nakupujete, patrí hneď vám.
  • Stratégia postupného sporenia je obzvlášť vhodná pre malých investorov, ktorí s investovaním do zlata nemajú zatiaľ veľa skúseností.
  • Keďže zlato nakupujete priebežne, vyhnete sa tak nevýhodným nákupom v nevhodnej chvíli.

3. Ideálny nástroj na diverzifikáciu portfólia

Význam diverzifikácie portfólia je všeobecne známy. Jej princíp spočíva v tom, že nikdy neinvestujeme všetky prostriedky iba do jedného typu investície, a to bez ohľadu na to, či ide o akcie, dlhopisy, reality alebo zlato.

Investícia do zlata sa spravidla vyvíja zásadne inak ako väčšina produktov naviazaných na kapitálové trhy.

To znamená, že v čase krízy, kedy dochádza k poklesu ceny akcií alebo dlhopisov či kryptomien, zvykne cena zlata naopak rásť. Práve vďaka tomu má zlato nezastupiteľnú úlohu vo väčšine investičných portfólií.

4. Zlato má vysokú likviditu

Zlato je vysoko likvidné a preto ho môžete veľmi rýchlo a pohodlne speňažiť kdekoľvek vo svete. Výkup investičného zlata realizuje množstvo spoločností a tak ho viete ľahko predať na najrôznejších miestach.

Ideálne je, ak si investičné zlato nakúpite v spoločnosti, ktorá garantuje aj jeho spätný výkup. Vďaka tomu nebudete mať ani v budúcnosti žiadne starosti s hľadaním najvýhodnejšieho výkupu.

zlatá minca viedenskí filharmonici

5. Zlato môžete ľahko skladovať 

S vlastníctvom zlata nie sú spojené žiadne veľké náklady, obzvlášť ak investujete do zlatých certifikátov alebo indexových fondov. Pokiaľ sa rozhodnete investovať do fyzického zlata, t. j. do tehličiek alebo mincí, mali by ste počítať s určitými nákladmi na jeho doručenie a prípadne skladovanie.

TIP: Avšak vzhľadom k tomu, že aj malý kúsok zlata má veľkú hodnotu, stačí vám aj malý domáci trezor na to, aby ste v ňom bezpečne ukryli skutočné bohatstvo.

Napríklad obľúbená 1-uncová zlatá minca Viedenskí filharmonici nie je ani veľká, ani malá a tak ju môžete jednoducho skladovať u vás doma. Jej priemer je 37 mm a výška len 2 mm. Prípadne ju môžete darovať ako hodnotný a trvácny dar napríklad pri narodení dieťaťa, k promóciám či pri inej významnej životnej udalosti.

Vyberte si zlatú budúcnosť

Do zlata si môžete sporiť aj cez FinGO.sk. Prostredníctvom nášho partnera, spoločnosti Golden Oak Trust, investujete do svetovo uznávaných zlatých mincí „Viedenskí filharmonici“.

Nemusíte sa obávať, ak s investovaním do zlata nemáte zatiaľ žiadne skúsenosti. Naši investiční špecialisti vám podrobne vysvetlia, ako metóda postupného sporenia do zlata funguje. Vďaka nej si môžete aj vy zabezpečiť zlatú budúcnosť pre seba alebo svojich najbližších.

TIP: Poraďte sa s nami ohľadom rodinných financií jednoducho z pohodlia vášho domova. Môžete nám zavolať na 0800 60 10 60 alebo nám zanechajte vaše kontaktné údaje vo formulári a my sa vám ozveme.

    Kategórie

    Banky na Slovensku Cestovné poistenie Finančné správy Fingo radí Fingopédia Hypotéky Investície Napísali o nás Nezaradené Neživotné poistenie Novinky Fingo Osobné financie Pandémia Podnikateľské úvery Poistenie auta Poistenie majetku Reality Život vo FinGO.sk Životné poistenie

    Mohlo by vás zaujímať

    Najčítanejšie články

    Najnovšie články